Groot, groter, grootst: het Allianz WK zeilen op Nederlandse bodem

7 september 2023

Groot, groter, grootst: het Allianz WK zeilen op Nederlandse bodem

Waar menigeen eerst alleen van durfde te dromen, maakten we afgelopen zomer samen waar; het organiseren van het Allianz WK Zeilen, een evenement van wereldformaat. Een evenement dat uitgroeide van groot, groter naar grootst omdat naast alle olympische klassen, ook het parazeilen werd omarmd en er op twee locaties werd gezeild. En omdat er op het strand van Scheveningen, met bijna 7000 rijplaten, maar liefst vier boot parken verrezen waar alle 1200 zeilers én hun boten vertoefden .

Geen zee bleek te hoog voor zowel evenementenorganisatie TIG Sports, Gemeente Den Haag en het Watersportverbond om er een onvergetelijk evenement van te maken. De Nederlandse media deed uitgebreid verslag van  het olympisch zeilevenement om tekst en uitleg te geven aan fans en volgers van over de hele wereld .

Het evenement gaat de geschiedenis in als de laatste versie van een WK van dit formaat. Het ziet er niet naar uit dat in de toekomst de WK’s van alle tien olympische klassen nog gelijktijdig gevaren zullen worden. 

Nederland werd voor de tweede keer op rij het best presterende land. Een resultaat om trots op te zijn.   

World Sailing President Quanhai Li zei na afloop van het evenement: "Deze wereldkampioenschappen zeilen waren  zowel inspirerend als historisch . Ik nodig iedereen uit om naar onze parazeilers of een van onze olympische disciplines te kijken en geïnspireerd te raken een leven op het water te omarmen.”

"Dat het parazeilen onderdeel was van de wereldkampioenschappen zeilen toont  de toewijding van World Sailing om onze sport meer inclusief en gastvrij te maken voor iedereen. Terugkeren naar de Paralympische Spelen blijft een prioriteit voor iedereen in het zeilen en we zijn trots dat we in Nederland vier wereldkampioenen parazeilen konden kronen.”

"Den Haag is een fantastische gastheer geweest voor de grootste zeilkampioenschappen en ik wil de inwoners van de stad, het Koninklijk Nederlands Watersportverbond, de atleten en - het belangrijkste - de honderden vrijwilligers bedanken die hun tijd hebben opgeofferd ten behoeve van het zeilen."

Tijdens het Allianz WK Zeilen hebben 600 vrijwilligers zich ingezet om het grootste logistieke zeil-, surf- en kite- evenement van de wereld mogelijk te maken. Deze vrijwilligers kwamen voornamelijk via de verenigingen en het netwerk van het Watersportverbond en uit de omgeving van Den Haag.

Annelous Lammerts, die zesde werd in de kitefoil klasse op het Allianz WK zeilen : “Het was ongelofelijk gaaf om hier in Den Haag, op ons thuiswater, het Allianz WK Zeilen te mogen varen. Doordat de opzet van onze wedstrijdlocatie zo goed was, konden atleten allemaal makkelijk op de fiets komen. Het was mooi om te zien dat alle sporters dat ook deden. Dankzij de goede organisatie liep dit mega evenement voor ons als sporters heel soepel.”

Zeilen en parazeilen op de kaart, zowel in Nederland als wereldwijd

Maar liefst 50.000 watersportfans hebben het Allianz WK Zeilen op Scheveningen meegemaakt. Door alle aandacht van de landelijke media, de nieuwsitems in het NOS journaal en de medalraces, die live via de site van de NOS te volgen waren, hebben veel Nederlanders het WK op afstand kunnen volgen.

Dankzij het Allianz WK Zeilen staat ook het parazeilen wereldwijd weer op de kaart. Het besluit van het Watersportverbond en World Sailing om het WK Parazeilen gelijktijdig te organiseren met het Allianz WK Zeilen in 2023 in Den Haag is een belangrijke stap in de lobby om zeilen weer paralympisch te maken.

Impuls voor Nederlandse wedstrijdsport

Met het Allianz WK Zeilen heeft wedstrijdzeil-, kite- en windsurfend Nederland een impuls gekregen met goed opgeleide wedstrijdofficials en juryleden die op het hoogste niveau ervaring hebben opgedaan. De zeven wedstrijdbanen werden gerund door wedstrijd comités van de volgende verenigingen: 

  • De Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging 'De Maas'
  • Watersportvereniging Braassemermeer
  • Jachtclub Scheveningen
  • Koninklijke Watersportvereniging De Kaag
  • Koninklijke Zeil- en Roeivereniging Hollandia
  • Royal Yacht Club van België 
  • Team Rule 

150.000ste deelnemers Optimist on Tour

Op het strand in Scheveningen gedurende het Allianz WK Zeilen hebben 10.000 kinderen via Optimist on Tour kennisgemaakt met de watersport. Daarnaast werd in samenwerking met de commissie Parakano, Sailwise en Sailability, ook aangepast zeilen, suppen en kanovaren aangeboden voor jeugd met een beperking. 

Via ruim 46 locaties in Nederland hebben schoolkinderen tussen 8-12 jaar gratis leren zeilen, kanovaren en suppen in 2022 en 2023. Sinds de start van het programma in 2014 hebben er 150.000 kinderen meegedaan aan Optimist on Tour. De 150.000ste deelnemer hebben we mogen ontvangen in Scheveningen.

De blik op vooruit: Landenkwalificatie voor Parijs 2024

Voor de tweede maal op rij is de nationale selectie van het Watersportverbond, het huidige Team Allianz, het sterkste land op het WK. In alle acht olympische disciplines waarin Nederland om de medailles wil strijden op de Olympische Spelen, is de nationale selectie zeker van landenkwalifcatie. In alle acht disciplines heeft ook een Team Allianz sporter al voldaan aan de NOC*NSF prestatie-eis.

Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn de enigen die na dit WK aan alle eisen voldaan hebben. Zij  worden door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor olympische kwalificatie. In de zeven andere disciplines gaat de strijd om de nationale selectie nog door.

Deel dit artikel:

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond