Help het kanopoloteam naar de World Games

9 juni 2022

Help het kanopoloteam naar de World Games

De Nederlandse kanopoloërs timmeren aan de weg. In juli strijden het dames- én herenteam tegen de acht beste teams ter wereld op de World Games in Amerika. Maar, geld daarvoor ontbreekt. 

Kanopolo is de enige teamsport binnen het kanovaren. Circa 550 Nederlandse kanopoloërs hebben een wedstrijdlicentie. Een drievoud daarvan speelt veelal puur voor de lol. Zo begon ooit ook Jaques Webbers. Vervolgens speelde hij op topniveau wedstrijden over de hele wereld. Inmiddels is hij chef d’equipe van het Nederlandse kanopolo. “Deze tak van kano groeit wereldwijd enorm. Dat zien we ook in Nederland. Bij mijn kanovereniging in Leiderdorp zitten 6 kanoteams, waarvan 3 met een wedstrijdlicentie. Elk team heeft 8 spelers.”

 

Hoe doet Nederland het internationaal?

“Nederlands kanopolo speelt in 5 categorieën: klasse 1, 2 en 3, de wedstrijdklasse en de damesklasse. We hebben 4 nationale teams: heren, dames, heren onder de 21 jaar en dames onder de 21 jaar. Daarvan speelt bijna iedereen in de hoofdklasse. De heren hebben een goed verleden. Tussen 2000 en 2012 wonnen ze 3 keer het WK, 2 keer het EK en 1 keer de Worldgames. Daarna werd het minder; nu klimmen ze weer op. De dames hikken al een aantal jaar tegen de top aan. Vorig jaar werden ze tweede op het EK, een prachtige prestatie. Op het laatste WK zaten beide teams in de top 6.” 

 

En nu mogen beide teams in juli naar de Worldgames!

“Ja. En daar hebben ze keihard voor gewerkt. Ze trainen 7 dagen per week; 45 weken per jaar. Hun inspanning betaalt zich uit. Op de Worldgames komen de 6 beste teams ter wereld plus het gastland, deze keer Amerika. Een podiumplek halen in Birmingham, is de ambitie van ons dames- en herenteam. Haalt 1 van de 2 dat, dan zijn we ook dik tevreden. Op 11 juli stappen wij in het vliegtuig. De wedstrijden starten op 14 juli.”

 

Meedoen aan de Worldgames is duur. Geld ontbreekt. 

“Een vliegticket alleen al kost ongeveer 1000 euro. Meedoen aan de Worldgames kost in totaal 2500 euro per persoon. Dit betalen de spelers uit eigen zak. Subsidie is er niet. Dit doet wel een beetje pijn hoor. Nederland plaatste zich bij het laatste WK bij de top 6. Daarop zegt het NOC*NSF dat wij meegaan naar de Worldgames en laat aan het Watersportverbond over of daar geld voor is. Dat is er niet.” 

 

Hoe lossen jullie dat op?

“Via crowdfunding en sponsortruien die de spelers dragen. De spelers vragen familie en bedrijven of zij willen betalen om met een zinnetje of logo op de sponsortrui te staan. Om geld vragen vinden zij moeilijk; die cultuur zit echt niet in deze sport. Toch doen ze het, en halen hiervoor ongeveer een derde van de kosten op. De rest proberen zij via crowdfunding binnen te halen. Iedere speler heeft een eigen pagina waarop mensen geld kunnen doneren.” 

 

Help mee! Doneer via crowdfunding

Heren: https://whydonate.nl/fundraising/road-to-the-world-games

Dames: https://whydonate.nl/fundraising/world-games-2022

 

Heren -21 link volgt wellicht later

 

Dames -21 link volgt wellicht later

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport kano & suppen

De partners van het Watersportverbond