Hoe binden we de nieuwe kanoër blijvend aan onze sport?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

16 september 2021

Bizar moment rond de Olympische Spelen. De dag na de slotceremonie. Op het strand bij Scheveningen wordt de dijk doorgestoken van het met drie miljoen liter water gevulde bassin van het Olympic Festival. De watermassa stort zich woest naar beneden. Op de rug van de kolkende stroom komt kanovaarster Martina Wegman naar beneden. Beheerst steekt ze haar peddel links en rechts in het water, als een meester van een oosterse gevechtskunst die haar belagers uitschakelt. Nog geen minuut later vaart ze de kalme Noordzee op.

Ha, dat doen wij ook wel even’, zie je een aantal andere sporters van het Olympisch watersportteam denken. Ook zij laten zich meevoeren met het wild uit het bassin wegstromende water. Binnen een paar tellen katapulteren de sporters uit hun vaartuig. Onmachtig, gillend als kinderen in een wildwaterglijbaan, worden ze even later happend naar adem uitgespuugd op het strand.

Het moment was tekenend voor de lol binnen het Olympisch team, een fantastische ploeg.  Waarbij onze zeilers, surfers en kanovaarster een geheel vormden. Dat smaakt naar meer. Zeker na de knappe zevende plek van Martina Wegman in Tokio bij de Kano Slalom K1. Het was bovendien voor de eerste keer sinds 2008 dat er weer een Nederlander in een kanodiscipline uitkwam op de Olympische Spelen.

Op de Olympische Spelen van Parijs, over drie jaar, is de ambitie om minimaal op drie kano-onderdelen uit te komen: Kano Slalom K1, Extreme Canoeslalom en de Kanosprint. Op de eerste twee gaat Martina, als ze de lijn doortrekt, hoge ogen gooien. Afgelopen weekend nog sleepte de 32-jarige Schoorlse een gouden medaille in de wacht op het onderdeel Extreme Canoeslalom tijdens de World Cup in Pau Frankrijk.

Bekijk hier de finale van de Extreme Canoeslalom met Martina Wegman (min 56.11) en haar reactie (min 1.01) 

In dit nieuwe Olympische onderdeel racen vier atleten tegelijkertijd in kano’s en moeten daarbij, stroomafwaarts en -opwaarts boeien oversteken. Het is minstens net zo spectaculair als een BMX-race, maar dan in extreem woest water.

Wie ons land gaat vertegenwoordigen op het Olympische onderdeel Kanosprint is nog hoogst onzeker. Want ondanks de fantastische trainingsfaciliteit van de Willem Alexanderbaan in Rotterdam is de spoeling van kanshebbers op dit moment dun. Daarom is een delegatie van het Watersportverbond bij de Wereldkampioenschappen Kanosprint in Kopenhagen Denemarken (16-19 september). Het idee is: wil je op termijn het niveau omhoog krijgen, dan zorgt een groot evenement in eigen land voor een hefboomeffect.

Satirisch online nieuwsmagazine De Speld zinspeelde deze zomer al op brede kansen voor de groei van de kanosport. De redactie schreef: ‘Heb je het al gehoord, de nieuwste rage, zittend suppen, we noemen het kanoën.’

Zonder dollen: gevoelsmatig zit de populariteit van kanoën in de lift. Zo hebben diverse Nederlandse gemeentes de sport in hun sportkennismakingsprogramma opgenomen en de drempelverlagende opblaaskano wint aan terrein.

Toch lijken verenigingen hier nauwelijks van te profiteren. Speelt er misschien hetzelfde als in het Beach Volleybal? Geen interesse om lid van een vereniging te worden, wel grote animo voor een strippenkaart die toegang biedt tot een toplocatie. Ook kanoclubs beschikken over fantastische plekken aan het water.

Een interessante kwestie om over na te denken.

P.s. voor de liefhebbers, bekijk hier  het filmpje van het Olympic Festival

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond