'I Will Stand By To Assist You': positieve boodschap tijdens coronacrisis

Koninklijke Nederlandsche Zeil-& Roeivereeniging roept op tot voeren vlagsignaal

6 mei 2020

De coronacrisis is ook op het water en in de havens zichtbaar. Hoewel de maatregelen hopelijk steeds meer worden versoepeld zal het de komende tijd anders dan anders blijven. Om alle watersporters en schippers een hart onder de riem te steken voert de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging (KNZ&RV) daarom het vlagsignaal “I Will Stand By To Assist You” op haar jachthavens. De Koninklijke roept alle watersportverenigingen, havens en nautische organisaties in Nederland op hetzelfde te doen.

Met dit vlagsignaal volgt de Koninklijke het voorbeeld van bevriende vereniging San Francisco Yacht Club (SFYC) waar sinds eind april de seinvlaggen C, G en 1 in de vlaggenmast gehesen zijn. Deze combinatie seinvlaggen staat voor de boodschap “I Will Stand By To Assist You” en staat in de ‘International Code of Signals’. Het is een universele boodschap die wereldwijd dezelfde betekenis heeft.


“I Will Stand By To Assist You”

Het gebruik van een dergelijk vlagsignaal gaat terug naar een verhaal van januari 1926 toen het Britse stoomschip Antinoe op de Atlantische Oceaan in een zware storm terecht kwam en de SS President Roosevelt hen te hulp kwam na een SOS-bericht. Ruim drie en een halve dag heeft de President Roosevelt de Antinoe ter zijde gestaan en na meerdere reddingspogingen -helaas met verlies van twee bemanningsleden- zijn uiteindelijk alle opvarenden van de Antinoe gered.

Gedurende deze reddingsoperatie waren, voor de opvarenden van de SS Antinoe, de seinvlaggen ‘A I’ op de SS President Roosevelt te zien en werden de seinvlaggen een teken van hoop op redding: “I Will Not Abandon You”. In de loop der jaren is de International Code of Signals meerdere malen aangepast en vandaag de dag is vlagsignaal CG 1 “I Will Stand By to Assist You” het meest gebruikelijk. 

Oproep

De boodschap van het vlagsignaal biedt hoop in zware tijden, wetende dat er iemand voor je is. Dat maakt de boodschap in deze tijd extra relevant. Juist nu is het belangrijk om aan te geven dat we er voor elkaar zijn en dat niemand er alleen voor staat in deze situatie. Daarom voert de Koninklijke dit vlagsignaal en roept het nautisch Nederland op om deze boodschap ook middels het vlagsignaal uit te dragen.

Michiel van Dis – Voorzitter KNZ&RV: “In deze tijden van corona is dit een toepasselijke en positieve boodschap van en voor ons. Op deze manier willen we alle varende Nederlanders een hart onder de riem steken. Wij hopen van harte dat vele watersportverenigingen, havens en andere nautische organisaties in het land dit positieve signaal zullen tonen in hun vlaggenmasten of op schepen.”

Foto: KNZ&RV
Foto: KNZ&RV

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond