Interview: Geert Kloetstra helpt met vragen over baggerproblematiek, milieuwetgeving of waterkwaliteit

2 maart 2022

Vragen over baggerproblematiek, milieuwetgeving, waterplanten, waterkwaliteit en waterkwantiteit?

Stel ze aan Geert Kloetstra, College van Deskundigen Watersportverbond

Het Watersportverbond werkt samen met een keur aan deskundigen. Op vrijwilligersbasis ondersteunen deze specialisten watersportverenigingen.  In de rubriek ‘de deskundige’, stellen ze zich aan je voor. Deze keer: Geert Kloetstra

  • Naam: Geert Kloetstra (1968)
  • Expertise: Water- en natuurmanagement, milieuproblematiek en milieuplanologie
  • In het College van Deskundigen sinds: 2009

  “Het beste advies dat ik ooit kreeg: doe werk waarvan je gelukkig wordt. Dat is gelukt! Al meer dan 25 jaar werk ik in de wereld van milieuproblematiek, gebiedsinrichting, water, landbouw. Ik heb geleerd een probleem integraal te bekijken. Bijvoorbeeld: kijk in een gebied niet alleen naar de recreatievaart, maar ook naar de lokale economie, natuur en sportvisserij. Zoek dus partners. Soms heb je medestanders waar je het niet verwacht! Samen bereik je meer dan alleen.”

Ik heb geleerd een probleem integraal te bekijken."
Met wat voor vragen kunnen leden je benaderen?

“Met vragen over baggerproblematiek, milieuwetgeving, waterplanten, waterkwaliteit en waterkwantiteit. Met vragen over waterbeheer in de volle breedte dus eigenlijk.”

 

Wat kun je voor leden betekenen?

“Ik maak leden alert. Het is bijvoorbeeld oppassen geblazen met functiewijziging van een gebied. Zo wilde het waterschap het Paterswoldsemeer ‘vergroenen’. Voor je het weet krijgt zo’n gebied een andere functie: niet meer watersport, maar groen. Dat is een ontwikkeling die wel van deze tijd is, maar we niet hoeven te accepteren.”  

 

Kun je voorbeelden geven van hoe jij leden hebt geholpen?

“Een kanovereniging had een huurcontract met de eigenaar van de grond. Op een paar punten voelde de vereniging nattigheid. Ik heb het contract voor ze doorgespit, met name de milieuparagraaf. Daarin zaten inderdaad punten waarbij ik de nodige opmerkingen had. Ik heb ze advies gegeven hoe hiermee verder om te gaan.

Baggerproblematiek speelt bij meerdere watersportverenigingen. Bij een vereniging moest elk jaar gebaggerd worden bij de jachthaven en toegangsvaart. Die heb ik geadviseerd een slimme combinatie te zoeken met Rijkswaterstaat en het slib ergens anders voor te gebruiken.

Een andere vereniging zat meer in de maag met wat er in hun huurcontract stond over slibproblematiek. Wat betekende die baggerverplichting en wat kost dat? Een tijd kwamen er zoveel vragen over baggeren binnen dat ik er een folder over heb gemaakt: Jachthavens en baggeren. Dat was in 2010. Op dit moment hoor ik minder over baggerproblematiek.”

 

Van welke watersportvereniging ben je lid?

Vereniging Watersport De Twee Provinciën. We zitten met een prachtig monumentaal clubgebouw aan het Paterswoldsemeer.”

 

Wat is je favoriete vaargebied?

“Het Paterswoldsemeer is dicht bij huis. Het is een klein meer met veel bomen om het water. Daardoor verandert de wind vaak en is het perfect om goed te leren zeilen. Bij ons is tactiek belangrijk. Al vind ik lekker rammen op groot water ook lekker. Het IJsselmeer, de Waddenzee; daar ’s nachts doorvaren en het krieken van de dag meemaken. Dit kan bijvoorbeeld bij de 24-uurs race en Ronde Noord-Holland. Elk jaar kijk ik weer uit naar deze wedstrijden.”

 

Meer informatie over het College van Deskundigen?

Klik hier om in contact komen met het College van Deskundigen

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond