Interview: Ilse Baijens kan je helpen bij vragen met betrekking tot arbeidsrecht en privacyrecht

7 juli 2021

Het Watersportverbond heeft een groot en waardevol netwerk van vrijwilligers dat zich inzet ter ondersteuning van onze verenigingen op verschillende terreinen. Zo ook het College van Deskundigen, een team van specialisten dat verenigingen kunnen raadplegen over onderwerpen waar zij ondersteuning nodig hebben. In deze rubriek stellen wij ze aan je voor. Deze keer:

  • Naam: Ilse Baijens
  • Leeftijd: 28 jaar
  • Vereniging: via de familie WSV Biesbosch 
  • Beroep: Advocaat
  • Specialisatie: Arbeidsrecht en privacy recht 
  • Is zelf het liefst op het water te vinden met: mijn ouders en zusje! 
  • Betrokken bij het Watersportverbond sinds: 2019 
  • Wordt het meest gevraagd voor onderwerpen als: Arbeidsovereenkomsten opstellen of opdrachtovereenkomsten met mensen die bij een haven of vereniging werken. 

 

Vindt dit zijn of haar meest uitdagende klus tot nog toe: 

Laatst had ik een interessante vraag die met nieuwe wetgeving te maken had. Sinds januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans en daarin zijn speciale regels opgenomen voor seizoenswerk. Normaal geldt er een maximum aantal contracten voor een bepaalde tijd (dat noem je de ‘ketenregeling’) met een werknemer. Voor seizoenswerk mag je daar soms van afwijken als dat bij cao is geregeld. 

Bij de invoering van de nieuwe wet was veel discussie over de uitleg van de afwijkende ketenregeling en seizoenswerk. Onlangs kreeg ik een vraag hierover via het watersportverbond, met betrekking tot een havenmeester die seizoenswerk verricht. Voor mij was dit een interessante en leuke nieuwe kwestie. De theorie kwam toen tot leven, en ik heb het voorbeeld ook op kantoor besproken. Voor mij was dit dus wel een interessante en leuke kwestie! 

 

Loopt in het werk voor het Watersportverbond tegen de volgende opmerkelijke zaken op:

Dat er nog niet zo veel arbeidsrechtelijke vragen binnen komen, terwijl die er denk ik wel zijn! Ik zou dus zeggen: stuur bij twijfel gewoon een vraag in, ook al is het een korte vraag of lijkt deze simpel. Ik kijk graag even mee. Bellen mag ook! Hetzelfde geldt uiteraard voor privacyverklaring, vragen over toestemming m.b.t. foto’s of bijvoorbeeld cameratoezicht. 

Ziet binnen de watersport kansen voor:

Jong volwassenen! Ik heb zelf veel wedstrijd gezeild, voornamelijk in IRC en ORC. Voor de jeugd is er binnen verenigingen al veel aandacht voor openboot zeilen. Ik merk wel dat zodra jonge zeilers iets ouder worden (20+ers) de interesse soms afneemt omdat het lastig is te combineren met bijvoorbeeld werk en school. 

Ook is het wedstrijdzeilen in teams in IRC en ORC soms wat lastig benaderbaar voor jonge zeilers. Ik ben er zelf ingerold omdat mijn vader veel wedstrijd heeft gezeild en ik zo in een leuk team terecht kwam. Voor mensen die die connectie niet hebben lijkt het soms wat lastig. Dit is jammer, want daardoor kom je relatief weinig jongeren tegen bij het wedstrijdzeilen. 

Ik zou het een goed idee vinden als meer verenigingen kajuitjachten ter beschikking gaan stellen waar jongeren op kunnen wedstrijdzeilen en er bijvoorbeeld meer (betaalbare) trainingen worden gegeven in het weekend (of in de zomer ’s avonds) zodat jonge teams samen kunnen leren wedstrijdzeilen. Ik weet dat het bijvoorbeeld in Drimmelen (WSV Biesbosch) al gebeurt bij de CORK eenheidsklasse en dat is echt een succes! 

 

Wil het volgende voor het Watersportverbond bereiken:

Dat het College van Deskundigen gemakkelijker te vinden is voor verenigingen. Het zou goed zijn als verenigingen al in een vroeg stadium (bijvoorbeeld als zij iemand aan willen nemen) even sparren met iemand van het college. Dan zorgen we er voor dat er meteen een goede overeenkomst ligt bijvoorbeeld, of dat als er bepaalde risico’s zijn de vereniging hier aan de voorkant al van op de hoogte is. 

Ilse op het water
Ilse op het water

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond