Interview: Pieter Tielemans: " Belasting is leuk!"

28 april 2022

Belasting is leuk! Interview Pieter Tielemans, Watersportverbond Expert Team

Het Watersportverbond werkt samen met een keur aan experts. Op vrijwilligersbasis ondersteunen deze specialisten watersportverenigingen.  In de rubriek ‘de expert’, stellen ze zich aan je voor. Deze keer: Pieter Tielemans.

Naam: Pieter Tielemans (1961)

Expertise: Omzetbelasting (btw)

In het Watersportverbond Expert Team: 2005

Ik heb 35 jaar ervaring in de btw, waarvan 29 jaar bij Ernst & Young. Mijn huidige functie is btw-specialist bij HLB Witlox Van den Boomen Belastingadviseurs. Time flies when you’re having fun. Omzetbelasting is leuk. Echt! Ik kom bij allerlei soorten ondernemers over de vloer. Werk kan mij opslokken. Het beste advies dat ik ooit kreeg is daarom: ‘ga zeilen’. Werk is ver weg als je zeilt. Ik ben dan alleen bezig met de elementen, de stroming, de wind. Het houdt mijn leven in balans.

Met wat voor vragen kunnen leden je benaderen?

“Fiscale vragen en dan met name op het gebied van btw.”

Wat kun je voor leden betekenen? 

“Dat varieert van even sparren tot scherp meekijken of de btw-aftrek correct wordt toegepast, bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe haven of clubhuis. De meeste watersportverenigingen kunnen btw slechts deels aftrekken; dan is het fijn om dit even af te stemmen.” 

Kun je voorbeelden geven van hoe jij leden hebt geholpen?

“In 2017 was er een aanpassing van de Nederlandse btw-regeling voor de watersportverenigingen. Dit was naar aanleiding van een arrest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Ik heb toen het Watersportverbond begeleid om samen met het Ministerie van Financiën tot een voor alle partijen - maar met name voor de verenigingen - werkbare overgangsregeling te komen. Hiervoor verzorgde ik samen met het Watersportverbond diverse seminars. Voor een groot aantal watersportverenigingen stemde ik de nieuwe btw-positie vooraf met de belastingdienst af. Dit voorkwam dat de vrijwillig verenigingsbestuurder achteraf voor verrassingen zou komen te staan. De belastingdienst kan namelijk over een periode van 5 jaar naheffingsaanslagen opleggen.

In een aantal gevallen bleek het effect van de btw-wetswijziging beperkt en konden sportverenigingen gebruik maken van de vrijstelling voor de fondswerving. De nieuwe btw-regeling leidde er overigens toe dat sommige verenigingen aanzienlijke bedragen aan btw op investeringen alsnog konden terugvragen.”

Van welke watersportvereniging ben je lid?

“Ik ben secretaris van Watersportvereniging Sint-Annaland op Tholen in Zeeland. Een bruisende club met ruim 500 leden. 100 daarvan zijn actief als vrijwilliger en organiseren allerlei clubactiviteiten. Een harde kern - ‘onze haven crew’ - werkt vrijwillig aan het onderhoud van de haven. Onze accommodatie ziet eruit om door een ringetje te halen. Daar zijn we als vereniging apetrots op. Ook ben ik nog altijd lid van Watersportvereniging Brouwershaven. Daarvan was ik secretaris tussen 1996-2014.

Wat is je favoriete vaargebied?

“De Oosterschelde. Het is mooi, zilt, ruig en stromend zeilwater. Je hebt er nog echt ruimte.

Het ene moment zeil je er rustig met vol tuig, en in een split second kun je vol aan de bak moeten om te reven. Ieder moment is het er anders: never a dull moment.”

Wat voor boot heb je?

“Een Frans zeiljacht genaamd ‘Christina’, een 35 jaar oude Gib’Sea 96. De boot nam ik over uit de boedel van mijn ouders. Het was het familieschip. Christina wordt vertroeteld. Zij staat ’s winters altijd overdekt in de stalling en dan sleutel ik eraan en zorg ik voor het onderhoud. Ook in de wintermaanden is mijn zeilhobby dus goed voor mijn lifebalance.” 

Meer informatie?

Klik hier om in contact te komen met het College van Deskundigen.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond