Interview: Rijk van Bennekom kan adviseren bij bouw, verbouw of onderhoud op jouw vereniging

3 februari 2022

Hulp nodig bij bouw, verbouw of onderhoud op jouw vereniging?

Het Watersportverbond werkt samen met een keur aan deskundigen. Op vrijwilligersbasis ondersteunen deze specialisten watersportverenigingen.  In de rubriek ‘de deskundige’, stellen ze zich aan je voor. Deze keer: Rijk van Bennekom.

 

  • Naam: Rijk van Bennekom (1942)
  • Expertise: Het ontwerp en de uitvoering van civieltechnische infrastructuur: onder andere  het aanleggen van wegen en het bouwen van bruggen, maar ook het aanleggen van jachthavens.
  • In het College van Deskundigen sinds: de oprichting in 2011

 

Ik heb altijd bij ingenieursbureaus gewerkt in de civiele techniek. De variatie aan projecten gaf me plezier. Daardoor bouwde ik ook een brede vakkennis op. In dit werk moet je een lijn uitzetten en onderzoeken of je met die lijn ook het eindpunt gaat halen. Mijn motto is dan ook: eerst denken en dan doen.”

Met wat voor vragen kunnen leden je benaderen?

Met vragen die betrekking hebben op de civiele-techniek, dus ook onderwerpen die betrekking hebben op de bouw, verbouw en onderhoud van jachthavens en vaarwegen.

 

Wat kun je voor de leden betekenen?

Conform de doelstellingen van het College van Deskundigen geef ik een advies. Hierbij treed ik niet in detail; komt het op tekenen en berekenen aan, dan verwijs ik naar een architect of ingenieursbureau. Ik treed ook wel op als de neutrale derde wanneer er verschillende ideeën bestaan binnen een vereniging.

 

Kun je voorbeelden geven van hoe jij leden hebt geholpen?

Een actiecomité wilde een vaarroute in ere herstellen. Door aanleg van duikers en bruggen was de doorvaart gestremd. Ik dacht met ze mee hoe de duikers en bruggen aan te passen. Met een vereniging brainstormde ik hoe de inrichting van de jachthaven te moderniseren. Een andere vereniging moest steigers vervangen en daar zaten wat vraagtekens bij. Een paar zaterdagmiddagen spraken we over de oplossingsmogelijkheden.

 

Van welke watersportvereniging ben je zelf lid?

Van Watersportvereniging Hoorn.

 

Wat is je favoriete vaargebied?

Het Markermeer en IJsselmeer was ons favoriete vaargebied, dat ligt bij ons voor de deur. Mijn vrouw vindt varen leuk, maar niet voor lange reizen. In de vakanties gingen we met ons schip veel naar Zeeland en de Belgische kust. Als jochie ging ik al als bemanning met mijn vader mee naar wedstrijdzeilen. Later voer ik zelf wedstrijden. Na deze periode van wedstrijdzeilen kwam er een kajuitjacht met onze jongens als bemanning. Kinderen worden groot en gaan zelf varen. Een paar jaar terug verkochten we de boot. Dat hakte erin; al weet je dat het moment er ooit aankomt.

 

Klik hier om in contact komen met het College van Deskundigen

 

Rijk van Bennekom met zijn kleinkinderen
Rijk van Bennekom met zijn kleinkinderen

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond