Kanospringplank naar WK Zeilen

12 mei 2022

Kanospringplank naar WK Zeilen

Bij namen als ‘Waterwolf’, ‘De Vier Winden’ en ‘Michel de Ruyter’ denk je toch meer aan VOC-schepen, dan aan kanoverenigingen. Ook bij ‘Never Dry’, ‘De Zwetplassers’ en ‘Keistad’ ligt de associatie met de peddelsport niet voor de hand. Eerder roept het gedachten op aan Vastelaovond, buutredenaars en een vrolijk klinkend alaaf. Iets wat ik graag doe trouwens: carnaval vieren, in Venlo, maar dat terzijde. 

Het proefwedstrijdje kanopolo, begeleid door een Windhappers-speler van Jong Oranje. Dat vonden ze echt “focking leip''

Ik kwam erop toen ik afgelopen maandagavond nog even door onze lijst met kanoverenigingen scrolde en de een na de andere mooie naam op het beeldscherm voorbij zag komen. De werkweek had voor mij namelijk niet beter kunnen beginnen. Ik was die ochtend bij De Windhappers geweest, een succesvolle club uit Den Haag met een groeiend aantal leden. 

En in plaats van met een kop koffie in onze Utrechtse kantoortuin, stond ik nu met de Haagse wethouder van sport op een schitterend stekkie in zijn stad, vlakbij de Uithof, midden in het groen, aan het Wembley van het kanopolo: het enige permanente kanopolo-veld van Nederland. Waar op dat moment leerlingen van groep 8 van basisschool ‘De Tamar’ uit het centrum van de hofstad op het water dobberden. Aandachtig luisterend naar twee wereldkampioenen: Odile van Aanholt (zeilen/49’erFX) en Lilian de Geus (windsurfen RS:X). Die speciaal voor deze dag als instructeurs optraden bij de Optimist On Tour, ons landelijk rondreizend watersportcircus, waarmee kinderen gratis kennis kunnen maken met verschillende watersporten. 

Voor ons was het ook meteen het startschot voor de promotiecampagne van het WK Zeilen, dat in 2023 in ons land wordt georganiseerd (met deze zomer Jeugd WK). Door het nu al breed weg te zetten binnen alle soorten watersporten, willen we het land en gaststad Den Haag stapje voor stapje in de stemming brengen. Daarbij ligt de focus op inspiratie voor de jeugd. Vandaar de keuze voor deze aftrap met kinderen van een echte Haagse school uit het centrum van de stad, die multidisciplinair gaan sporten bij een kanovereniging.

“Je bent een baas broer,” klonk het vanuit de Optimistjes als iemand in staat bleek het vaartuig een richting in te krijgen zonder het met een ander te laten botsen. Toch was het absolute hoogtepunt, het proefwedstrijdje kanopolo, begeleid door een Windhappers-speler van Jong Oranje. Dat vonden ze echt “focking leip”. 

Een kwalificatie die ook minstens gold voor de organisatie van kv De Windhappers. Na vier jaar Watersportverbond kan ik nu toch echt wel stellen: nergens word je zo “chill” ontvangen als bij een kanovereniging. De koffie staat altijd klaar en of je wilt of niet, je krijgt een enthousiaste rondleiding. 

Wat dat betreft weet Bejanca van Grootheest, onze accountmanager kano, misschien nog niet helemaal wat ze gaat missen. Deze super-collega en kano-baas gaat aan de slag bij de onderwatersportbond. Bij kanovereniging Keistad nemen we afscheid. Intussen staat de vacature al uit. De eerste gegadigden hebben zich aangediend. Ook u kunt nog solliciteren. Dan wordt u mogelijk de spil tussen alle geledingen van de kanowereld en het suppen.

Echt, er zijn slechtere banen.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond