KNRM waarschuwt: vaar niet blind op digitale navigatie

18 augustus 2021

Steeds meer schepen zijn uitgerust met digitale navigatiesystemen. Plotters bieden weliswaar een goede ondersteuning bij het navigeren, het blijft altijd nodig om zelf scherp te blijven op de navigatie. De systemen hebben een uitgebreide functionaliteit en kunnen zelfs alternatieve routes voorstellen als je als gebruiker invoert dat je van A naar B wilt varen: autorouting. Het KNRM waarschuwt schippers om niet blind te varen op de digitale navigatiesystemen en autorouting.  

 

Diepgang als enige criterium

Navigatiesystemen en dus ook alternatieve vaarroutes vanuit autorouting houden in het algemeen geen rekening met actuele weer- en water omstandigheden en niet altijd met de specifieke kenmerken van jouw vaartuig. Ook in de zeegaten tussen de waddeneilanden en in Zuid-Holland en Zeeland worden soms alternatieve routes voorgesteld. De alternatieven laten de plaatselijke betonning geheel buiten beschouwing met als enige criterium de voldoende diepgang voor het vaartuig. Het gebruik van deze voorgestelde vaarroutes is zeer onwenselijk, vooral in getijdewateren en zonder lokale kennis en ervaring.

 

Navigeer zelf, zorg voor een goede voorbereiding

Bepaal altijd zelf je vaarroute en controleer vooraf te verwachten dieptes en obstakels onderweg. Zoom daarbij voldoende in op de kaart om de noodzakelijke detailinformatie te kunnen zien. Houd in risicovolle getijdewateren altijd de betonde, aangewezen vaarwegen aan. Vaartochten vergen een gedegen voorbereiding. Dat geldt eens te meer bij door systemen voorgestelde alternatieve routes.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond