Kom maar op met 2023

8 december 2022

Kom maar op met 2023

Koningshuizen, politiek, spanningen, rampen, sport, films, boeken, economie en rages in binnen- en buitenland, uitgeverij Het Spectrum brengt het wereldnieuws al sinds 1962 samen in het onvolprezen jaarboek: Het Aanzien van.

Traditiegetrouw koop ik ieder jaar een exemplaar. Al was het maar om te zien wat de samensteller van het boek, historicus en eindredacteur Han van Bree (die het werk vanaf 1983 samenstelt) dit jaar heeft uitgekozen om in beeld te brengen. Ik zal niet zeggen dat ik er kippenvel van krijg, zoals mijn vader ervaart bij de stem van Philip Bloemendaal in het Polygoon Journaal, maar het komt er dichtbij in de buurt.

Ondanks de ongekende Nederlandse inflatiecijfers tot wel 17%, is het huishoudboekje van het Watersportverbond op orde"

Ieder jaar zet ik me daarom schrap. Hoe lang nog? Wanneer gaat er een streep door?

De Vlaamse Snoecks, de andere legendarische almanak, is namelijk in 2021 van de markt verdwenen. Meer dan 500 pagina’s unieke geschiedschrijving, die jaarlijks sterk inzette op fotografie, reportages, cultuur en lifestyle, weg. 

Daags voor de Algemene Ledenvergadering van zaterdag daarom, als klein eerbetoon, een korte doorkijk op Het Aanzien van het Watersportverbond 2022 speciaal voor verenigingsbesturen:

 

  • Inflatiespook jaagt recessiesentiment aan

Ondanks de ongekende Nederlandse inflatiecijfers tot wel 17%, is het huishoudboekje van het Watersportverbond op orde. Waar bedrijven de volledige prijsstijgingen doorberekenen aan hun klanten, blijft de stijging van de contributie van het verbond beperkt tot 1 euro op jaarbasis. Ook dit jaar heeft de organisatie meer sponsors aan zich weten te binden, waardoor de financiële situatie goed is. Toch kunnen er geen grote investeringen worden gedaan. Hiervoor zal een strategische stap nodig zijn om andere geldstromen aan te boren en die het potentieel van meer dan 1 miljoen waterrecreanten in Nederland kapitaliseert. Om zo de belangenbehartiging van het verbond veel verder te brengen dan we nu kunnen met de inkomsten van de 60.000 leden die het Watersportverbond rijk is.

 

  • Nederlanders besparen massaal op energie

Zo ook de watersportverenigingen, want er is in 2022 gretig gebruik gemaakt van de eerste gratis energiescan van het Watersportverbond. Meer dan 40 verenigingen hebben de scan laten uitvoeren. Direct daaruit zijn de eerste energiebesparende maatregelen gerealiseerd. Er is zelfs een aantal verenigingen met ambitieuze bouwplannen voor een rigoureuze verduurzaming van de clubactiviteiten. Bijkomend voordeel: clubs komen langs deze weg ook uit bij andere subsidiemogelijkheden.

 

  • Steeds meer verenigingen openen ‘leslokaal’

In het afgelopen jaar is het opleidingsprogramma van het Watersportverbond sterk veranderd. Dat is met name een exercitie geweest onder de motorkap. Volgend jaar wordt nog meer duidelijk wat er is veranderd aan de diverse cursussen en opleidingen. Intussen zagen we dit jaar een onverminderde groei van het aantal verenigingen die binnen hun accommodatie een ‘eigen lokaal’ inrichten voor de opleidingen van het Watersportverbond. Top.

 

  • Den Haag ontvankelijk voor boodschap Watersportverbond

In de landelijke lobby zijn dit jaar interessante stappen gezet. Zo zijn de contacten in Den Haag sterk verbeterd. Inmiddels is het verbond doorgedrongen tot de top van het ministerie van I&W. Daardoor komt het verbond veel sneller aan tafel bij de juiste bewindspersonen. Ook lokaal boeken we stevige lobbyresultaten bij provincies en gemeentes. Denk aan verenigingshavens die worden meegenomen bij het baggeren en oog voor de kleine recreatievaart (kano en sloep) in het watersportbeleid van de provincie Friesland.

 

  • Internationaal oranje succes op het water

Ook in 2022 is het topsportprogramma van het Watersportverbond succesvol gebleken. Deze methode, die sporters vanaf de vereniging stap voor stap naar goud begeleidt - werpt dit jaar extra zijn vruchten af bij de 49’ers. Sinds dit jaar is Nederland wereldkampioen mannen en vrouwen. Zonder de steun van onze partners was dat niet gelukt. Goed nieuws is verder dat alle olympische zeilers zijn ingekwartierd in Marseille. De voorbereiding op de Olympische Spelen is daarmee in volle gang.

 

  • Wedstrijdsport digitaliseert

Voor wedstrijdsport belangrijke stappen op het gebied van automatisering. Mijn.watersportverbond.nl geeft beter inzicht in de uitgifte van certificaten en licenties. Daarbij is de wedstrijddocumentatie beter te controleren en de landelijke wedstrijdkalender goed samen te stellen. Ook is bij 20 watersportorganisaties een volledig racemanagementsysteem in gebruik dankzij door het Watersportverbond geregelde inkoopkorting (manage2sail).

 

  • 2023; Het jaar van de evenementen

Denk onder meer aan het WK Zeilen en de Ocean Race-stop. Beide in Den Haag/Scheveningen. Bij het Watersportverbond willen we daar maximaal van profiteren. Om die reden zijn er in het jaarplan uiteenlopende activiteiten aan gekoppeld. Zoals, bijeenkomsten voor bestuurders en een nieuwe aanpak op het gebied van duurzaamheid en veiligheid op en rond het water.

 

Kom maar op met 2023.

 

Tot zaterdag.

 

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond