Lilian de Geus support Plastic Soup Surfer

De Geus draagt graag bij aan plastic vrij water

14 september 2020

Wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus heeft zaterdag 12 september Plastic Soup Surfer Merijn Tinga vergezeld op zijn Wakkere Wegwerp tour. Tinga is over het water onderweg van Maastricht naar Schiermonnikoog (550 km) om aandacht te vragen voor het plastic vervuilingsprobleem. Zaterdag wachtte de Plastic Soup Surfer de dertiende etappe van Enkhuizen dwars over het IJsselmeer naar Stavoren. De Geus hoopte door haar aanwezigheid de overtocht voor Tinga makkelijker te maken. En hoe! In minder dan een uur staken beide surfers het IJsselmeer over op hun windfoil.

Lilian de Geus: “Toen het belletje van Merijn twee weken geleden kwam of ik samen met hem het IJsselmeer over wilde steken hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik sta het liefst op de plank en op het water. De afgelopen maanden hebben we noodgedwongen veel in Nederland moeten trainen, helaas zien we hier ook nog steeds afval in en rond het water liggen. Het is gelukkig nog niet zo erg als op sommige plekken in het buitenland maar we moeten het schip wel keren voordat het te laat is! Sportief is het pas de tweede keer dat De Geus op de windsurfplank met foil, een soort van draagvleugel, het IJsselmeer zal oversteken. De Geus: “Het IJsselmeer oversteken op de plank is altijd bijzonder. Het is een afstand van zo’n 20 kilometer. In Juni hebben we het met de hele selectie van het Watersportverbond gedaan van Medemblik naar Stavoren. Dat was te doen maar wel pittig. Het belangrijkste is dat ik de Plastic Soup Surfer bijsta om de overkant te halen. Als je de vergelijking met het wielrennen wil maken dan kan je me zien als een luxe-knecht.”Plastic Soup Surfer blij met steun De Geus

Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, is blij met de support van De Geus. “Het is mooi om te zien dat de helden van de sport als een Lilian en eerder ook Dorian van Rijsselberghe zich zorgen maken om de kwaliteit van water en de kwaliteit van leven. Ik heb de afgelopen dagen een paar heel eenzame etappes afgelegd, dat is niet erg maar dan is het zo richting het einde van de tour ook wel lekker als je wat support krijgt. Donderdag was Floortje Dessing mee op de sup van Amsterdam naar Edam, nu is Lilian mee.”

Bekijk de beelden van de oversteek op de social media van de Plastic Soup Surfer.

 

Wakkere Wegwerpers

De Wakkere Wegwerpers is een inspirerende campagne van de Plastic Soup Surfer bij de start van het nieuwe schooljaar. Het lijkt zo logisch dat leerlingen op school bekend raken met gescheiden afval inzamelen  en leren over de wegwerpsamenleving en hoe je daar zelf wat aan kunt veranderen. Vreemd genoeg is afval scheiden op scholen niet centraal geregeld in Nederland (slechts 10% van de scholen doet het zelf al wel), en regels die zorgen voor minder slecht recyclebaar verpakkingsmateriaal in de toekomst zijn er ook nog niet. Hergebruik en verminderen van afval zou de norm moeten zijn voor een duurzame toekomst. Op die duurzame toekomst kunnen kinderen als Wakkere Wegwerpers letterlijk invloed uitoefenen. Door leerlingen zelf hun burgemeesters te laten benaderen kunnen leerlingen  direct invloed uitoefenen. Het resultaat zien zij terug in de vorm van gescheiden afvalbakken op school en nieuw duurzaam gedrag in de klas en op termijn; aangepaste wetten lokaal en/of op nationaal niveau!


Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga, beter bekend als The Plastic Soup Surfer, heeft een missie. Hij wil de toenemende plasticvervuiling een halt toeroepen. Om aandacht te vragen voor zijn boodschap legde hij reeds meerdere lange afstandsexpedities af op windsurfplanken gemaakt van plastic afval. Merijn Tinga is geschoold bioloog, beeldend kunstenaar en fulltime plastic activist.

Zie ook: plasticsoupsurfer.org

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond