Mobiele Zeilles verlaagt drempel voor kinderen om te gaan zeilen

23 juni 2022

Mobiele Zeilles verlaagt drempel voor kinderen om te gaan zeilen

In aanloop naar het Jeugd WK Zeilen, dat 10-15 juli in Den Haag wordt gehouden, is een nieuw concept gelanceerd dat de drempel voor kinderen om zeilles te nemen verder verlaagt: De Mobiele Zeilles. De zeilles komt hiermee naar de kinderen toe in plaats van dat kinderen daarvoor naar een vereniging of vaarschool gaan. Die drempel is namelijk vaak te hoog, zo blijkt. 

De Mobiele zeilles is een vervolg op Optimist on Tour, het jeugd kennismakingsprogramma van het Watersportverbond waarbij kinderen voor het eerst in aanraking komen met watersport in hun eigen buurt. Sinds 2014 hebben 117.000 kinderen op deze manier kennis gemaakt met watersport. Dit heeft veel kinderen er toe gebracht verder te gaan in het zeilen, kanovaren of suppen, echter voor een grote groep is de stap naar een vereniging of vaarschool nog altijd te groot. Bij de pilot van de Mobiele Zeilles in juni in Den Haag, schreven binnen korte tijd 61 kinderen tussen de 8 en 12 jaar zich in, waarmee de lessen vol zaten. De ‘pop-up’ zeilles blijkt dus aan te slaan.

 

Hoe werkt de Mobiele Zeilles?

De Mobiele Zeilles is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die in het bezit zijn van zwemdiploma A en weinig tot geen zeilervaring hebben. Voor een klein bedrag volgen de kinderen vijf lessen (een per week) op een pop-up locatie in hun eigen woonbuurt. De lokale vereniging/vaarschool zorgt voor de lessen en het Watersportverbond faciliteert de materialen zoals de Optimisten en de begeleidings boten.

Het Watersportverbond ontwikkelde de mobiele zeilles speciaal voor het jeugd WK Zeilen in Den Haag. 

Hilbert Bredemeijer, wethouder Den Haag: 'Geweldig dat we de kinderen in Den Haag in de aanloop naar het Jeugd WK Zeilen de watersport kunnen laten ervaren. Met een zee als achtertuin gun je elke inwoner van Den Haag daar plezier van, ook in een bootje. Met de Mobiele Zeilles maken we het weer een beetje makkelijker om de stap naar de watersport te maken. En je weet maar nooit, misschien zijn de kinderen die hier het zeilen ontdekken de talenten van de toekomst.

 

Voor verenigingen  en vaarscholen

De mobiele zeillessen in Den Haag gaf het Watersportverbond de kans om ervaring op te doen met het concept. Ook voor het ‘grote’ WK zeilen in 2023 in Den Haag zal de Mobiele Zeilles naast Optimist on Tour een vervolg kennen. En in de toekomst zullen verenigingen en vaarscholen de Mobiele Zeilles ook kunnen inzetten om kinderen in hun woonomgeving kennis te laten maken met zeilen om op die manier de drempel om zeillessen te nemen te verlagen.  

 

Interesse in de Mobiele Zeilles?

Heb je als vereniging interesse in de Mobiele Zeilles? Neem dan contact met ons door een mail te sturen naar vereniging@watersportverbond.nl

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

Mobiele Zeilles verlaagt drempel voor kinderen om te gaan zeilen