Nederland wint zilveren en bronzen medaille EK Kanopolo in Italië

11 oktober 2021

Bij het EK kanopolo (6 t/m 10 oktober) in het Italiaanse Catania hebben de Nederlandse dames een prachtige zilveren medaille gewonnen. In de damesfinale werd met 5-2 verloren van de Franse dames. De Nederlandse heren speelden een ijzersterk toernooi, maar wisten de halve finale helaas niet te winnen en gaan naar huis met een vierde plaats. Het heren juniorenteam, in de onder 21 jaar klasse, had meer succes en pakte knap de bronzen medaille. De ‘Dames onder 21 jaar’ werden uiteindelijk zesde in Italië.

Dames team groeit in toernooi

De Oranje Dames kenden een grillig verlopen toernooi. Ze startten moeizaam met een gelijkspel tegen Zweden (3-3) en verloren van Duitsland (3-2), waardoor ze op doelsaldo door gaan ten kosten van de Zweden. In de tweede ronde stuntte Oranje tegen Frankrijk (3-2) en werd er overtuigend gewonnen van Polen (4-2) en Spanje (3-1). Tegen wederom Duitsland (6-1) en Italië (4-1) loopt Oranje echter tegen forse nederlagen aan. In de halve finale tegen Duitsland waren de Oosterburen op voorhand dan ook favoriet. In het begin van de halve finale maakte de veelvoudig Europees kampioen dit ook waar en liep uit naar een 2-0 voorsprong. In de tweede helft knokte Oranje zich terug door goals van Alisha van den Berg naar een 2-2 eindstand. In de verlenging scoorde Selina Dijkstra de winnende ‘golden goal’. Ondertussen was Frankrijk in de finale een maatje te groot voor de Nederlandse dames. Twee goede goals van Charlotte Bakkes konden een 5-2 nederlaag niet voorkomen. Met de zilveren medaille evenaart het damesteam de prestaties op de EK’s van 2009 en 2013 toen ook zilver gewonnen werd. Een uitstekende basis om komend jaar door te bouwen richting WK en World Games.

Dames knokken zich terug in de wedstrijd

Coach Sytse van der Zwan kijkt trots terug op dit toernooi. “Ons doel voor het EK was om de halve finale te halen en na een mooi resultaat bij de ECA Cup in St. Omer hadden we er vertrouwen in dat we een goede kans maakten. Na een wat moeizame start gingen we uiteindelijk op doelsaldo door naar de volgende ronde. Door winst op Frankrijk waren we niet alleen zeker van de halve finale, maar groeide ook het vertrouwen binnen de ploeg. Een mindere wedstrijd tegen Italië betekende een halve finale tegen Duitsland, waar de dames hebben laten zien dat ze zich ondanks een 2-0 achterstand prima hebben terug geknokt in de wedstrijd, met als beloning de verlossende golden goal in de verlenging. Het behalen van de finale zorgde al voor twee gigantisch trotse coaches, maar ook in de finale hebben de dames er keihard voor gestreden. Helaas was Frankrijk te sterk en was de zilveren medaille het hoogst haalbare op dit EK, maar we zijn onwijs trots op de dames en deze medaille!”.

Oranje Dames na de overwinning in de halve finale op Duitsland - Foto: Nanda van den Berg

Heren behalen knap halve finale

Het Nederlandse herenteam speelde een ijzersterk toernooi, waarin overtuigend van Denemarken (7-4), Rusland (5-3), Groot-Brittannië (3-2) en Spanje (4-3) werd gewonnen. Tegen Frankrijk werd knap gelijk gespeeld (3-3) en voor het eerst in bijna tien jaar wordt een halve finale gehaald. In de halve finale stonden ze voor de loodzware opgave om titelverdediger en wereldkampioen Duitsland te verslaan. Helaas gaven de Duitsers niet toe en verloor Oranje met 3-2. In de wedstrijd tegen Italië om de bronzen medaille had Oranje het geluk niet aan hun kant. Uiteindelijk verliezen de heren met 5-2 van de Italianen. Oranje dus op een vierde plaats. Na een uitstekend gespeeld toernooi is dit een wat wrang resultaat, maar de plaatsing voor de halve finales geeft wel positieve energie voor 2022 als het WK en de World Games op de planning staan. In de finale wonnen de Duitse heren overtuigend met 5-2 van Frankrijk en prolongeren daarmee hun titel.

Historische Bronzen medaille voor de Heren U21

De Heren Onder 21 jaar hebben de bronzen EK-medaille gewonnen. In de wedstrijd om de derde plaats werd Duitsland in de verlenging met een golden goal verslagen. Een historische prestatie; voor het eerst in 15 jaar (zilver WK 2006) weet Jong Oranje weer de halve finale van een groot kampioenschap te behalen. In de halve finale kwam Jong Oranje uit tegen Spanje, een topteam dat eerder in het toernooi nog favoriet Duitsland wist te verslaan. Oranje kwam als snel op voorsprong door een knap uitgespeelde aanval die door Walraven werd afgemaakt. Daarna trok Spanje het spel naar zich toe. Vlak voor rust resulteerde dat in de gelijkmaker, waarna Spanje in de tweede helft verder uitliep naar 3-1. Jong Oranje rechtte nog een keer de rug en knokte zich uitstekend terug in de wedstrijd met goals van Vroon en Van ’t Hart. Oranje dwong daarmee een verlenging af, waarin Spanje aan het langste end trok en de golden goal maakte. Eindstand 3-4 en voor Jong Oranje resteerde de wedstrijd om de bronzen plak tegen veelvoudig Europees kampioen Duitsland. Ook de wedstrijd tegen de Duitsers was een thriller. Oranje domineerde de wedstrijd, maar de Duitsers waren vreselijk effectief in de kansen die ze kregen. Walraven scoorde weer de 1-0, waarna de Duitsers al snel de gelijkmaker maakten. De wedstrijd ontplofte in de tweede helft, met een snelle voorsprong voor Oranje (goal Pel), maar daarna counterde Duitsland effectief naar een 3-2 voorsprong. Met nog maar 17 seconden op de klok wist Oranje het betere veldspel af te maken en de 3-3 te scoren (goal Walraven). Weer verlenging en dit keer was het Jong Oranje dat het verschil maakte met een golden goal door Jort Pel. Eindstand 4-3 en Jong Oranje winnaar van de bronzen plak op het EK!

Zeer tevreden coach Van der Wilk
“We kijken zeer tevreden terug om het afgelopen EK in Italië. Het doel was de halve finale. Deze hebben we ook gehaald en zelfs afgesloten met een 3e plek. Het was fantastisch om te zien dat wat we geoefend hebben en wat we moesten verbeteren ten aanzien van het ECA Cup in St. Omer ook echt gelukt is en werkte”, geeft coach Harm van der Wilk aan.

Jong Oranje na de gewonnen wedstrijd tegen Duitsland - Foto: Martijn Huizinga

Degelijke zesde plaats voor de Dames onder 21

In de Dames O21 jaar klasse kon Jong Oranje niet meekomen met de toplanden. Van zowel Duitsland, Frankrijk, Polen als Groot-Brittannië werd verloren. Maar Jong Oranje ontwikkelde zich sterk tijdens het toernooi en speelde gelijk tegen Italië met 3-3 en van Spanje werd met 5-4 gewonnen. Daarmee dwong Jong Oranje een plek af in de wedstrijd om de vijfde plaats tegen wederom Spanje. Dit keer waren de Spaanse talenten net even beter en wonnen met 3-2 van Jong Oranje. Een degelijke zesde plaats en een bak aan ervaring rijker.