Nieuwe trainer-coach opleidingen geven impuls aan wedstrijdsport bij verenigingen

27 juli 2023

Nieuwe trainer-coach opleidingen geven impuls aan wedstrijdsport bij verenigingen: van FUNdamentals tot leren winnen.

Trainer-coaches zijn bij verenigingen cruciaal bij het begeleiden van wedstrijdsporters. Met een opleiding niveau 3 en/of 4 op zak beschikken zij over vaardigheden om trainingen en wedstrijden leuk, veilig én leerzaam te maken. Bij beginnende zeilers of surfers gaat het echt om fundamentals: met elkaar plezier hebben, met vertrouwen het water op en  stap-voor-stap beter worden. En zo de passie voor watersport voeden. Coaches die met ervaren wedstrijdsporters werken krijgen tools in handen om hun sporters optimaal te laten presteren.

Watersport wordt op deze manier weer echt sport, met terugkerende activiteiten op de club. Het geeft extra leven en kan jeugd binden aan de vereniging. Met geschoolde, vaste trainer-coaches worden individuele sporters een team.

Nieuwe opzet trainer-coach opleidingen

Sinds een paar jaar is er een andere opzet van de trainer-coach opleidingen. Ondertussen zijn er zo’n 60 trainer-coaches in opleiding waarvan bijna 20 afgerond met erkend diploma. Deze zomer zijn ze overal actief: van het WK tot aan Optimist-Groen.

De nieuwe opleidingen zijn opgezet door Arnoud Hummel en Koen van Esch. Sinds dit jaar zijn ook Klaartje Zuiderbaan en Sietse-Jan Sietsema als leercoach erbij betrokken. Allen zijn pure liefhebbers. Ze brengen hun ervaring uit de topsport in en ze weten wat nodig is om voor starters de eerste meters op een wedstrijdbaan tot een succes te maken.
Uitgangspunt bij de opleidingen is dat zeilers of surfers zichzelf willen ontwikkelen tot complete(re) sporters. De opleidingen bestaan uit praktijkweekenden, themabijeenkomsten en vooral coaching ‘on the job’: tijdens het werken met de eigen groep wordt de trainer-coach begeleid door een leercoach. De inzet is vooral om de trainer-coach in zijn of haar kracht te zetten: waar ben je goed in en hoe kun je dat als coach ook echt inzetten?

Op welk niveau ook, passie voor de sport, plezier en een veilig sportklimaat liggen aan de basis. Zoals bij elke sport gaat het van fundamentals naar leren trainen en pas later naar leren winnen. 

Opleider Koen van Esch: “We verliezen veel talent omdat we in de zeilsport veel te vroeg de nadruk leggen op presteren. De zeilwereld kan in dat opzicht veel leren van de surfers, die er allemaal wat relaxter mee omgaan en vooral veel plezier maken. Bij de bijeenkomsten leren zeil- en surfcoaches niet alleen van ons maar ook veel van elkaar.”

“Verenigingen die wedstrijdsport bij hun club een impuls willen geven kunnen ook intern een opleiding laten verzorgen door het Watersportverbond. We leiden dan een groep nieuwbakken trainer-coaches op tot niveau 3. Het liefst verzorgen we zo’n opleiding samen met een ervaren trainer-coach van de vereniging. Afgelopen jaar hebben we dat bij WSV Wolphaartsdijk gedaan, en dat leidde direct tot een flinke groei van het aantal wedstrijdzeilers.”

Wil je als vereniging trainers-coaches opleiden neem dan voor meer informatie contact op met Bart van Breemen via bart.van.breemen@watersporterbond.nl.

Lukt het niet om een opleiding op je eigen vereniging te faciliteren, dan kunnen enthousiaste leden dit najaar deelnemen aan de landelijke opleiding trainer-coach 3 en 4 in Utrecht/ Medemblik. Daarnaast zijn er ook opleidingen niveau 3 in Noord en mogelijk in regio Rotterdam. Niveau 3 is voor de enthousiaste trainer-coach bij de vereniging, niveau 4 is voor de hoofdcoach bij de vereniging of talentcoach bij een Nationaal team. Meer informatie hierover en de mogelijkheid om aan te melden vind je hier

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen Wedstrijdsport kano & suppen

De partners van het Watersportverbond