Nóg beter en langer surfen met tips uit ‘Yoga for surfers’

14 februari 2023

Het watersportseizoen lonkt! En tegelijkertijd zijn er ook steeds meer surfers die de hele winter door op het water te vinden zijn. Bellatrix van Wingerden schreef het boek Yoga for Surfers om nóg beter en langer te kunnen surfen en deelt extra tips en oefeningen in korte videos: “Een vriend van ons verhuisde jaren geleden naar Australië omdat hij ergens wilde wonen waar je elke dag kan surfen. Hij vertelde me dat veel surfers in Australië aan yoga doen. Dit bracht mij op het idee om mijn twee passies surfen en yoga samen te voegen."

"In Ouddorp, waar ik woon, is  de surf community groot en er zaten altijd al veel surfers in mijn yogalessen. Omdat ik zelf veel watersporten doe, waaronder surfen, weet ik goed wat je tegenkomt op het water met bijvoorbeeld spierpijn, aansturing van je lijf op het board en de coördinatie van je zeil.”

“Je kunt op de yogamat trainen wat je lijf op het water nodig heeft. Met soepele spieren en een goede doorbloeding ben je minder blessuregevoelig en krijg je minder snel kramp. Veel sporters zijn zich steeds bewuster van de positieve invloed van een lage rustige en diepe adembeweging. Met yoga kun je je adem verdiepen en vertragen, waardoor je op het water minder snel ‘buiten adem raakt’ en beter gefocust kunt blijven."

Download de Easy stretching sequence online

Niet alleen zijn blessures en kramp erg vervelend, ze kunnen ook tot onveilige situaties leiden. In het boek staat een heel hoofdstuk met uitleg over spierpijn, kramp en het verhelpen daarvan. Met de juiste en functionele yogahoudingen krijg je balans van kracht en souplesse in je spieren, waardoor je sneller herstelt van blessures en ze kan ook echt kan voorkomen. Voor iedereen die zijn of haar hele lijf heel rustig wil rekken en strekken, is er gratis een ‘easy stretching sequence’ te downloaden op www.yogaforsurfers.nl.

“De meest voorkomende blessures betreffen schouder, enkel en kniegewricht. Bij kiters en windsurfers zitten de voeten vast in de voetbanden en kan de rest van het lichaam een enorme onverwachte beweging maken door de kracht van de wind en golven. Doordat het onderlichaam niet meekan en het bovenlichaam een ‘gekke’ beweging maakt, komt er ineens een te grote kracht op enkel en/of knie en daardoor kun je jezelf makkelijk in die gebieden verrekken, verdraaien of overbelasten.”

Ook schouders moeten hard werken om je kite of wing aan te sturen of je windsurf zeil dicht te trekken. Daardoor worden de schouders erg sterk, maar sterke, korte en stijve spieren zijn tegelijkertijd gevoelig voor blessures. In het boek staan drie speciale series van houdingen waarmee je de spieren rondom deze gebieden versterkt en versoepeld.

Yoga helpt ook bij herstel na een blessure

“Toen ik net begon met windsurfen heb ik een keer mijn knie verdraaid,” vertelt Bellatrix. “Ik ben me toen gaan focussen op veel onbelaste bewegingen rondom het kniegewricht, zodat het vocht en afvalstoffen beter konden worden afgevoerd. Daarnaast deed ik veel yogahoudingen die het dijbeen en de beenspieren in het algemeen versterken, zodat het kniegewricht goed ondersteund wordt."

"Ik leerde dat je prima yoga kunt doen terwijl er een gedeelte van het lichaam geblesseerd is. Je kunt de houdingen juist inzetten voor een sneller herstel. Of er omheen werken en je focussen op andere gebieden in je lijf.”

Het boek Yoga for Surfers

Het boek Yoga For Surfers is er voor iedereen die zichzelf wil verbeteren op het water om nóg langer en beter te kunnen surfen; van beginner tot vergevorderde surfer, of het nou windsurfer, golfsurfen of kitesurfen is, met een wing en op de foil of op een SUP. Het boek telt ruim 250 pagina’s en staat vol informatie, tips en tricks én 22 series om zelf mee aan de slag te gaan.

Bellatrix van Wingerden is erkend & gediplomeerd yogadocente. Vanaf haar 19e doet ze aan yoga en sinds 2004 is ze gespecialiseerd in yoga voor surfers. Voor allerlei verschillende watersporten maakte ze een video met specifieke oefeningen, hieronder de yoga oefeningen voor windsurfers en wingsurfers. Andere watersporten volgen binnenkort!

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond