Omdenken in Groningen en Drenthe

20 februari 2023

Omdenken in Groningen en Drenthe

Pieter van Hoeken is regiovertegenwoordiger van Regioteam Groningen Drenthe. Studenten en andere jongeren zou hij graag bij zijn team betrekken. “Het gaat om omdenken. Kijken vanuit een ander perspectief. De jongere garde is daartoe vaak makkelijker in staat.”

Wat speelt er bij jullie?

In de provincies Groningen en Drenthe lijkt het beleid van gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat niet voldoende geïntegreerd te zijn. Ze werken langs elkaar heen. En dat merken wij in de uitvoering van beleid. Wij willen faciliteren dat de diverse partijen in een eerder stadium met elkaar gaan praten. Netwerken daartoe zo veel mogelijk. Concreet gaat het om bijvoorbeeld de Driebondsbrug. Deze doet het nu niet, maar is onderdeel van de Staande mast route waardoor deze geblokkeerd is. De communicatie over deze storing is ook nog eens gebrekkig. Vaarders merken dikwijls pas als ze al voor de brug liggen, dat deze helemaal niet open gaat. Dit moet écht veranderen. Daar blijven we achteraan zitten. Ze vragen ons gelukkig ook zelf om de visie van het Watersportverbond te geven. We zijn een partij voor en van belang.

Denken jullie ‘out of the box’?

“Zoveel mogelijk! Met frisse en gekke oplossingen kunnen we problemen misschien wel sneller en eigentijdser verhelpen. Het zou daarom geweldig zijn als jonge mensen mee willen denken. Studenten, twintig- en dertigers; dat werkt vernieuwend! Zij doen ook vaker aan de nieuwe soorten van watersport. Suppers, kitesurfers; ik heb ze er graag bij. Je moet ook een lange adem hebben om dingen voor elkaar te krijgen. Jongeren gaan hier anders mee om. Effectiever. Het gaat om omdenken. Kijken vanuit een ander perspectief. De jongere garde is daartoe vaak makkelijker in staat dan de oudere.” 

Je zit sinds begin 2022 in het regioteam. Wat vind je leuk aan dit werk?

“Ik kom uit de financiële sector, zit met name in beleggingen. In 2018 startte ik met een studie over energietransitie. Beide zijn het complexe onderwerpen. Maar, complex betekent vaak dat er verschillende kanten zitten aan een vraagstuk. Ik mag graag verschillende belangen afwegen en kijken vanuit verschillende perspectieven. Waarom is besluitvorming verbeteren zo moeilijk? Dat is machtig interessant. Ik neem hierin graag een rol.” 

Pieter in de zeilboot.
Pieter in de zeilboot.

Van welke vereniging ben je lid?

“Ik ben lid van Watersportvereniging ‘Tusken Mar en Leyen’ in Eastermar. Ik heb ook jarenlang geroeid bij De Hoop in Amsterdam. Van die vereniging ben ik nog steeds lid. Nu we in het noorden wonen, hebben we een zeilboot in de Jachthaven van Warten. Mijn vrouw Iris Rusz is overigens regiovertegenwoordiger van Regioteam Friesland. ’s Avonds onder het uitlaten van de hond hebben we het vaak over wat beter of anders kan in de belangenbehartiging in de watersport”  

Wat voor boot heb je?

“Een Sailmaster 22 uit 1963” 

Wat is je favoriete vaarwater?

Friesland. Daar liggen onze meeste vaaruren. De Friese meren bieden zoveel: sportief zeilen, tochtjes maken langs kleine dorpjes, mogelijkheid om naar het IJsselmeer te gaan, het wad op. Heerlijk.” 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond