Ongekende televisie

17 november 2022

Ongekende televisie

RTL Z aan de telefoon. Stagiaire. Met een ronkend verhaal over een nieuw televisieprogramma. Watersport in de hoofdrol. Werktitel: Voor de wind. Met in iedere aflevering een succesvolle ondernemer die aan watersport doet. Gepresenteerd vanuit een mooie jachthaven ergens in Nederland. “U hebt het niet van mij,” zegt de stagiaire, “maar ze zijn bezig met Humberto Tan als presentator en Jan Douwe Kroeske wordt de voice-over. Iemand met gevoel voor water. Hij woont in Harderwijk. Sailing home inderdaad, haha. Naar welk e-mailadres mag ik de media-informatie sturen?”

Televisie als een dampend bord Unox-soep, verorbert in een ANWB-hesje

In mijn bestaan als directeur van het Watersportverbond is dit inmiddels de derde stagiaire van commerciële omroepen die mij benadert voor een televisieprogramma. Ik kan er kort over zijn: geen interesse. Wie zit er te wachten op van die Harry Mens-achtige formats, die van voor tot achter gesponsord zijn? Los natuurlijk van een paar adverteerders die zichzelf dolgraag terugzien in een vraaggesprekje op nationale televisie. Uitgezonden op momenten dat je helemaal niets achter een televisie te zoeken hebt, dat wel.

Hoe anders is dat bij kijkcijferkanon Denkend aan Holland. Het televisieprogramma van Omroep Max, waarin André van Duin en Jannie van der Heijden met een motorboot door Nederland varen. Als kijker ontdek je hoe mooi ons land is vanaf het water en je steekt er ook nog iets van op. De werking van een sluis, het spotten van een beverburcht en de geschiedenis van de Hanzesteden bijvoorbeeld. Nee, hip is het niet. Meer een combinatie van Ontdek je plekje, Weg van de Snelweg en Van Gewest tot Gewest. Televisie als een dampend bord Unox-soep, verorbert in een ANWB-hesje. Ere wie ere toekomt, het wordt met aandacht en plezier geproduceerd.

Ik kijk graag.

Toch zie ik nog vele malen liever een documentaire als Untold: The Race Of The Century. Een reconstructie van een van de meest legendarische races in The America’s Cup. Waarbij de trofee, die van 1857 tot 1983 (132 jaar) in handen was van de New York Yacht Club uit de Verenigde Staten en daarna overging naar de Australische Royal Perth Yacht Club. Het betekende het einde van de langste overwinningsreeks in welke sport dan ook. En alles wat zeilen meeslepend maakt, komt in deze documentaire aan bod. Er zit zelfs een Nederlands tintje aan. Het technisch vernuft van de Australische boot schijnt bedacht te zijn door Nederlanders. Strikt verboden, omdat je je in The America’s Cup niet door andere landen mag laten helpen.

Ik kan mij daarom verheugen op de start van The Ocean Race op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante. Hierover kondigde het Amerikaanse film en entertainmentbedrijf Warner Bros in september aan, dat het de race op hun Discovery Channels gaat verslaan. Live, met verhalen over de bemanningen, bestemmingen en het leven boven- en onderdeks. Ongekende televisie noemt de zender het nu al.

Christian Lerche, mijn Deense collega bij de Dansk Sejl Union, vertelde me onlangs over het succes van een serie op hun nationale televisie: ‘Kurs mod fjerne kyster’ . Een reality-programma dat gaat over twee broers Emil en Theis die met hun families de wereld rondvaren. Hoewel hij het causaal verband tussen de populariteit van de serie en de grote toename in het aantal leden bij zijn bond niet met feiten kan onderbouwen, is Lerche ervan overtuigd dat het aantal watersporters in Denemarken er flink door is gestegen.

Vraagje. Waarom produceren wij in een waterland als Nederland geen meeslepende series of documentaires over de watersport?

Verhalen genoeg.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond