Oorlogswinst

15 september 2022

Oorlogswinst

Animal spirit. Dat is het woord wat Menno Snel in de mond neemt in zijn interview bij Sven Kockelman op NPO Radio 1. De voorzitter van de branchevereniging voor de olie- en gasindustrie is er te gast om commentaar te geven op de plannen van de voorzitter van de Europese Commissie Angela van der Leyen. Even daarvoor heeft zij aangekondigd 140 miljard euro op te willen halen voor de Europese burger die de energierekening niet meer kan betalen. 

Het voor mij nieuwe woord - Animal spirit – blijkt een term uit de beleggingswereld, die uitdrukking geeft aan de heersende paniek op de energiemarkt. Ik leer dat Snel het plan van Van der Leyen niet zit zitten, “omdat het aan de lidstaten zelf is belasting te heffen en te bepalen waar dat geld aan wordt uitgegeven.” 

Snel vertelt ook dat hij de oprichting van een Energie Armoede Fonds heeft voorgesteld aan het kabinet Rutte. Hierin zouden zijn leden bereid zijn circa 2 miljard euro te storten, winst afkomstig als gevolg van de exorbitant gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Afgewezen. Op Prinsjesdag, aanstaande dinsdag, schijnt uit het koffertje van Kaag een extra belasting op de mijnen te worden aangekondigd.

Ondertussen zie ik om me heen de onrust toenemen over de stijgende energierekening. Ook bij onze leden. Van de ene op de andere dag schieten de vaste lasten op de begroting voor gas en licht naar 50 procent. Terwijl dat normaal gesproken rond de 15 procent zou moeten zijn. Ik ontving zelfs bericht van een watersportvereniging die meer dan honderdduizend euro moest afrekenen, in plaats van de gebruikelijke 30.000 euro. Binnen 14 dagen betalen graag.

Nou ben ik ervan overtuigd dat we in de watersport onze accommodaties veel duurzamer kunnen beheren door ze goed te isoleren. Ook zouden we onszelf veel meer in staat moeten stellen eigen energie op te wekken en te besparen met behulp van zonnepanelen en warmtepompen. Reden waarom het Watersportverbond dit jaar met de energiescan is gestart. Hiermee analyseer je de energiehuishouding van je vereniging en ontvang je een verduurzamingsplan. Vanwege de situatie in de markt hebben we de inschrijvingsperiode voor deze energiescan verlengd

Toch levert zo’n analyse geen directe financiële verzachting op. Bovendien moet je als vereniging de middelen hebben om de verbouwing die zo’n verduurzaming met zich meebrengt te kunnen bekostigen. Wat domweg betekent, dat je met de huidige energierekening geen kant op kunt, behalve interen op je eigen vermogen, of de rekening noodgedwongen doorbelasten aan je leden. 

Beide slecht nieuws. 

Zeker nu steeds duidelijker wordt, dat lidmaatschappen en abonnementen bij de consument door de gierende inflatie onder druk komen te staan. Ik maak me daarom grote zorgen en laat geen moment onbenut om in onze lobby de volgende punten te benadrukken:

1. Erken dat we met z’n allen in een noodtoestand verkeren die misschien wel ingrijpender is dan de coronacrisis. Niet alleen burgers komen financieel in zwaar weer terecht, ook het voortbestaan van sportverenigingen staat op het spel. Overheid: formeer een nationaal crisisteam dat de problemen aanpakt.

2. Op nationaal niveau zal er moeten worden bepaald dat ieder Nederlands bedrijf dat geld verdient aan de energiestijgingen door de oorlog in Oekraïne, dus de hele keten, van windmolenpark tot installatiebedrijf, deze winsten moet afromen voor hulp tegen de energiearmoede. Een deel van dat geld, veel meer dan de door Menno Snel toegezegde circa 2 miljard (Total heeft in zijn eentje in het eerste kwartaal van dit jaar al een plus van 9 miljard euro gedraaid) wordt gestoken in een fonds, waarmee we ons land versneld gaan verduurzamen. Precies, waarom zou je geen gratis warmtepompen en zonnepanelen kunnen installeren bij burgers en verenigingen.

3. Geld in de breedtesport naar de juiste dingen. Met andere woorden, focus de financiën bij gemeentes en organisaties nog meer op de basale behoeften van verenigingen: clubhuizen en accommodaties draaiend houden. De essentie van onze verenigingscultuur.

4. Belastingheffing door Europa in lidstaten is alleen al vanwege de rompslomp geen goed idee. Help landen net als bij Covid-19 met steun uit een noodfonds. 

5. In Parijs gaat het licht een uur eerder uit op de Eifeltoren. Scheelt miljoenen. Check ook binnen je vereniging hoe je acuut slim kunt besparen.

Kijken wij, of we de energiemaatschappijen veel meer aan de sport kunnen binden.

Menno, je mag bellen, liefst snel.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Oorlogswinst