Opleiding Wedstrijdleider en Jury (niveau 3) op de club

28 februari 2020

Om het opleiden van (club) wedstrijdleiders en juryleden een impuls te geven, gaat het Watersportverbond zeilclubs accrediteren als opleidingslocatie. Clubs die een goed gevulde wedstrijdkalender hebben en over een Nationaal Wedstrijdleider of Jurylid (niveau 4) met enige didactische vaardigheden beschikken, kunnen hiermee aan de slag. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via opleidingen@watersportverbond.nl.

De gedachte achter deze aanpak is dat je de vaardigheden voor wedstrijdleider of jurylid toch in praktijk (op de werkplek) moet leren. Bovendien zit er veel kennis en ervaring bij de clubs die op deze wijze op een natuurlijke manier wordt overgedragen. Dit gebeurde natuurlijk al, maar nu wordt dat ook geformaliseerd. Zoals gezegd is het belangrijk dat de club voldoende wedstrijden organiseert om de officials in spé voldoende vlieguren te kunnen laten maken. Daarnaast is coördinatie en begeleiding natuurlijk van groot belang en zal er gewerkt  moeten worden aan het bijspijkeren van de kennis.


Ondersteuning

Vanuit de Watersportacademy zullen de opleiders bij de clubs de nodige ondersteuning krijgen. Waar nodig zal gewerkt worden aan de begeleidingsvaardigheden en de presentaties en literatuur vanuit de landelijke opleiding wordt beschikbaar gesteld aan de clubs. Verder hebben we begeleidingsformulieren met duidelijke criteria die een goed richtpunt geven voor het beoogde niveau en kan er gebruik gemaakt worden van een standaard (en op termijn digitale) theorietoets.


Official opleidingen

Zoals u het afgelopen jaar waarschijnlijk al gemerkt heeft, zijn de official opleidingen flink onder handen genomen. De basiskennis van de wedstrijdorganisatie is eenvoudig via de Elektronische Leeromgeving (ELO) van het Watersportverbond bereikbaar. In cursussen van ca. ½ uur leer je wat er belangrijk is op de verschillende ‘werkplekken’. Boeienenboot, Startschip, Jury, Race Office en Uitslagverwerking zijn beschikbaar, aan Rescue en Uitrustingscontrole wordt momenteel gewerkt. Iemand die alle cursussen succesvol heeft afgerond, mag zich Club Official (niveau 2 noemen). Dit is een goede voorbereiding voor het vervolgtraject tot niveau 3 dat binnenkort dus op een aantal clubs mogelijk is.

De landelijke opleiding (bekend onder de naam Gevorderdenmodule Wedstrijdorganisatie of Official 3 opleiding) blijft gewoon bestaan. Daarnaast sturen we op verzoek docenten het land in om de Basismodule Wedstrijdorganisatie (BWO) bij de clubs te geven. Ook deze opleiding wordt 1x per jaar landelijk in Utrecht georganiseerd.


Uitrustingscontroleur

Voor personen met meer affiniteit met techniek organiseren we jaarlijks de opleiding tot Uitrustingscontroleur (voorheen Klassencontroleur). Deze bestaat uit een avond, een dag en een terugkomavond met daartussenin een stage. De eerstvolgende opleiding start op donderdagavond 8 april 2020 te Utrecht. Inschrijven kan via de webshop en meer inhoudelijk informatie is te verkrijgen bij de docenten Michiel Woort of JJ Korpershoek via opleidingen@watersportvetrbond.nl


Umpire

Voor wie umpire op het water wil worden organiseren we in samenwerking met de Dutch Match & Team Racing Association de opleiding tot umpire. Zie voor meer informatie en inschrijven hun pagina over umpire opleidingen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Academy

De partners van het Watersportverbond