Oude bouwtekeningen wedstrijdzeilboten naar Scheepvaartmuseum

9 februari 2022

Oude bouwtekeningen wedstrijdzeilboten naar Scheepvaartmuseum

Bouwtekeningen van wedstrijdklasse zeilboten archiveert het Watersportverbond tegenwoordig digitaal. Vroeger stond alles op papier. Een dikke stapel oude bouwtekeningen van wedstrijdzeilboten lag in het archief van het Watersportverbond. Deze gaan nu naar dé plek bij uitstek: het Scheepvaartmuseum. Jeroen van der Vliet, Hoofd Collecties van het museum: “Wij kijken er met een historisch oog naar.”

De collectie is interessant voor iemand die bijvoorbeeld documentatie zoekt om zijn oude wedstrijdjacht te restaureren. Ook voor onderzoekers is het smullen."
Waarom zijn de bouwtekeningen interessant voor het Scheepvaartmuseum?

Jeroen: “Het museum heeft al veel bouwtekeningen van wedstrijdklasse zeilboten. De tekeningen die we nu overnemen van het Watersportverbond hadden we nog niet. We kunnen nu een completer aanbod bieden. Bijvoorbeeld naast het originele ontwerp dat we al in huis hebben, willen we ook graag de tekening waarop een belangrijke wijziging staat. Zo brengen we in kaart welke ontwikkelingen een vaartuig heeft doorgemaakt.”

Kan het museum de bouwtekeningen in een context zetten?

“Ja, want wij knopen informatie aan elkaar. Zo hebben wij scheepsmodellen in de collectie en foto’s van zeilweekenden waarop zeiljachten in actie zijn. Hoe meer deze informatie bij elkaar komt, hoe meer wij de hele context kunnen geven. Dan kan een belangstellende een tekening downloaden van een bepaald wedstrijdjacht, en daarbij meteen zien hoe het in die tijd gebruikt werd.”

Downloaden zeg je, gaan jullie de tekeningen digitaliseren dan?

“Uiteindelijk wel. We gaan al onze technische tekeningen digitaliseren. Dit zijn circa 50.000 stuks! Een fikse klus, want er komen nog steeds nieuwe tekeningen bij. We willen ze op zo’n manier digitaliseren dat ze echt bruikbaar zijn. Op een bouwtekening wil je natuurlijk geen vertekening van lijnen. En het moet in hoge resolutie zijn. Samen met verschillende scanbedrijven werken we nu aan een werkmethode.”

Waar zijn die digitale tekeningen straks te zien?

“Op onze eigen website en ook op maritiemdigitaal.nl. Dat is de overkoepelende website van alle maritieme musea in Nederland en België. Duurt nog wel even hoor. Ik schat dat het eind 2024 klaar is.”

En tot die tijd?

“Alles ligt nu in ons depot. Daar worden de tekeningen beschreven, gerubriceerd en indien nodig ook gerestaureerd. Belangstellenden kunnen een afspraak maken om een specifieke bouwtekening te bekijken. We hebben de Coronatijd gebruikt om een nieuwe website te maken waar de hele collectie op staat. Bij de helft van de objecten staat ook al een afbeelding! De hele catalogus staat sinds 28 januari live op collectie.hetscheepvaartmuseum.nl. Het is een actueel overzicht van alles wat we in huis hebben. Daar ben ik best trots op.”

Wie zou de bouwtekeningen willen bekijken?

“Vooral voor historische klassen komen mensen toch eerder bij een museum uit. Dan zoekt iemand bijvoorbeeld documentatie om zijn oude wedstrijdjacht te restaureren. Ook voor onderzoekers is het smullen. Voor bouwtekeningen van actieve watersport verwijzen we vanzelfsprekend naar het Watersportverbond.”

 

De boten van Jeroen

Eerste boot: “Een zelfgemaakte soort optimist. Ik was een jaar of tien toen mijn vader de boot bouwde voor mij en mijn broer. Het plaatsen van de mast is er nooit van gekomen. We hebben het nog jaren als houten roeiboot gebruikt. Mijn vader bond de boot op het dak van de auto en bracht ons naar alle riviertjes in de buurt.”

Huidige boot: “Ik heb geen eigen boot. Hoeft ook niet. Het Scheepvaartmuseum heeft een schitterende collecties historische vaartuigen! Af en toe mag ik op het 120 jaar oude stoomschip Christiaan Brunings aan het roer staan. Wat wil een mens nog meer?!”

 

Belangstelling voor ander archiefmateriaal van het Watersportverbond?

Het Scheepvaartmuseum had niet in al onze documentatie interesse. Van diverse klassen liggen er nog bouwtekeningen en ander materiaal op het kantoor van het Watersportverbond in Utrecht. Heb je als klassenorganisatie of individu interesse in bepaalde zaken? Laat het weten via wedstrijdsport@watersportverbond.nl. Het Watersportverbond is geen museum. Wanneer er geen belangstellenden zijn voor de documenten, gooien wij ze weg. Zonde toch!

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond