Primeur voor parakano: K2 mixed ability bij Brabant marathon

14 april 2022

Primeur voor parakano: K2 mixed ability bij Brabant marathon 

Kanovaren is bij uitstek geschikt om zoals dat heet inclusief te sporten. Recreatief én in wedstrijdverband. De Brabant marathon is de eerste wedstrijd in Nederland waar parakanoërs naast full ability kanoërs streden om de winst. 

Via clinics maken parasporters kennis met de kano.

Op het water vallen verschillen weg tussen para- en full ability kanoërs: water is de grote gelijkmaker. Wereldwijd kent parakano een snelle ontwikkeling. In Nederland maken KSV Forward en de Commissie parakano van het Watersportverbond zich hiervoor hard. Via clinics maken parasporters kennis met de kano. De parasporters die vervolgens verder willen in de kanosport, brengen ze onder bij kanoverenigingen bij de sporters in de buurt. Inmiddels zijn er tientallen parakanoërs actief. Ze varen niet alleen recreatief. Ook trainen ze voor de eerste parawedstrijden die dit jaar binnen de kanosprint worden georganiseerd. 

K2 mixed ability

De Brabant marathon is een mooi voorbeeld van de eerste gerealiseerde wedstrijd in Nederland. Het bijzondere van deze wedstrijd is dat er in een nieuwe discipline is gevaren: de K2 mixed ability. Hierbij is de voorste sporter een sporter zonder beperking, net als bij het tandemfietsen in de wielrensport. Tijdens de Brabantmarathon voeren drie K2 mixed ability boten mee in de open klasse. Een race over 15 kilometer voor alle boottypes zonder overdraging. Het waren een dames-, een mannen-, en een gemengd team. Te weten: Alexandra/Willemijn van RCC, Remko/Jurrian van RCC en Zwetplassers en Chris/ Marjolein van Skonenvaarders en KSVForward. Het was een mooie strijd tussen alle sporters onderling. Nice to know: Het gemengde team van Chris en Marjolein kwam als 2e over de finish op slechts een paar tienden van een seconde van het winnende K2 full abitity team uit België! 

Parakano smaakt naar meer

Kanovereniging Beatrix was ook dit jaar weer de organisator van de Brabantmarathon. In overleg met de Commissie marathon van het Watersportverbond maakte Beatrix ruimte in het wedstrijdreglement om parakano - en daarmee ook de mixed ability discipline - op te nemen binnen de Brabantmarathon. Beatrix, het Watersportverbond en KSV Forward zijn trots op deze primeur. 

Eén van de parasporters merkte na de wedstrijd op: “Ik heb me een beetje vergist in de afstand.’ Neemt niet weg dat het een mooie aftrap was voor het komende wedstrijdseizoen waar iedereen zo naar uitgekeken heeft. Op naar de sprintwedstrijden.

 

K2 mixed ability
K2 mixed ability

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond