Recreatief varen: kan én mag dat wel?

Een frisse neus halen mag, maar doe dit wel met een goede voorbereiding

30 april 2020

Het advies en de dringende oproep van de overheid is nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. Dat betekent dus: niet gaan varen. Maar een frisse neus halen op het water mag wel. Mocht je gaan varen, om bijvoorbeeld de boot van de winterstalling naar de thuishaven te brengen of om een uurtje te peddelen in een kano. Dan kan dit op eigen verantwoordelijkheid en met de (morele) oproep achter de maatregelen. Houd afstand, geen groepsgebeuren en vermijd contact. Let daarnaast goed op de landelijke, regionale en lokale regels. 

Het Watersportverbond steunt de adviezen van het RIVM:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat nodig is. 
  • Vermijd contact en geen groepsgebeuren.
  • Houd dan 1,5 meter afstand tot elkaar.
  • Heb je verkoudheidsklachten blijf dan thuis en ziek uit
  • Was regelmatig je handen, schud geen handen en hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

 

Goede reisvoorbereiding

Praktisch betekent dit dat varen alleen nog mogelijk is als individu of met het gezin/huisgenoten. Blijf zoveel mogelijk thuis, maar een frisse neus (op het water) halen kan dus. Kies daarvoor een rustige vaarroute of vaargebied, zodat je geen ophopingen van vaarverkeer krijgt. Zorg er daarnaast voor dat je de actuele situatie in het gebied waar je wil gaan varen kent. Zo zijn er in het hele land beperkingen, omdat veel bruggen en sluizen nog draaien volgens de winterbediening, sommige worden zelfs helemaal niet meer bediend. Ook zijn er havens afgesloten en gelden er voor enkele (water)recreatiegebieden in Nederland tijdelijke noodverordeningen.

Mocht je toch gaan varen, bereid jouw reis dan zo goed mogelijk voor. De actuele stremmingen en bedieningstijden vind je op www.vaarweginformatie.nl. Controleer verder de informatie van de veiligheidsregio’s, provincies, gemeenten en ten slotte van de haven of (kite)surfspot zelf.

Voorkom noodsituaties

Veel watersportorganisaties in Nederland geven het advies om terughoudend te zijn om recreatief het water op te gaan met je motorboot, zeilboot, board of kano. Dit zorgt namelijk voor minder reizen, contactmomenten en minder incidenten op het water of stranden. Daardoor wordt er ook minder beroep gedaan op hulpverleners op het water - zoals de vrijwilligers van de KNRM en de Reddingsbrigade - en in het verlengde daarvan op hulpverleners in de zorg. 


Om een indruk te krijgen van het soort incidenten waarvoor de KNRM in actie komt en de oorzaken die daaraan voorafgingen, is de website www.knrm.nl/cijfers te bezoeken. Daar zijn ook de belangrijkste aanbevelingen te vinden om noodsituaties te voorkomen. Met een goede voorbereiding van je sport is veel ellende te voorkomen. Denk daarbij vooral aan een goed onderhouden materiaal, want dat zou meer dan de helft van het aantal alarmeringen voorkomen. Kijk voor meer informatie over een goede reisvoorbereiding en een goede vaaruitrusting op de website van Varen doe je Samen.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond