Verenigd Koninkrijk bezoeken met eigen boot wordt dringend afgeraden. 

Op dit moment zijn er naast de aangescherpte Brexit procedure strikte regels in verband met de Covid-19 pandemie die een grote belemmeringen vormt voor bezoek per eigen boot aan het Verenigd Koninkrijk.

4 mei 2021

Na de Brexit is er een nieuwe procedure gekomen voor het inklaren . Daarnaast zijn er op dit moment strikte regels in verband met de Covid-19 pandemie die een grote belemmeringen vormt voor bezoek per eigen boot aan het Verenigd Koninkrijk. Met de traditionele voorjaarstochten in het vooruitzicht heeft regioteam Noordzee een overzicht gemaakt van de geldende maatregelen met betrekking tot de Brexit en Covid-19.

 

Covid-19 plichten als bezoekend schip 

 • je dient een bewijs van een negatieve Covid-19 test bij je te hebben die niet meer dan drie dagen oud mag zijn.
 • je moet bij aankomst in zelf-quarantaine gaan voor een periode van 10 dagen, de dag van aankomst niet meegerekend.
 • het is niet te verwachten dat de autoriteiten in de UK akkoord gaan met het doorbrengen van de quarantaineperiode aan boord van het eigen schip: er zal dan dus een locatie aan wal (verblijf in hotel of bij familie/vrienden) geregeld moeten worden. Er gelden strikte regels voor het verblijf op zo’n locatie. Mocht verblijf aan boord toch toegestaan worden in deze periode dan zal het verplicht zijn permanent aan boord te blijven.

 

Bronnen: 

RYA – advice and information for recreational boaters

UK Government/UK Border Control – self isolating when you arrive

 

Inklaren bij het Verenigd Koninkrijk na Brexit

Na de Brexit gelden er naast de normale douane regels voor het grensoverschrijdend verkeer voor het reizen met eigen schip naar het Verenigd Koninkrijk nieuwe regels.

Deze regels zijn gepubliceerd in de UK Government Notice 8 en komen samengevat neer op:

 •   Het verplicht voeren van de Q – vlag binnen de 12 mijlszone
 •   Het telefonisch melden van uw aankomst in het VK bij de “National Yachtline” ( telefoonnummer in UK  0300 123 2012) waarbij de volgende bijzonderheden moeten worden gemeld:
 1. het aan boord hebben van goederen die worden beschouwd als “surplus stores” zoals gedefinieerd in UK Notice 69A.
 2. het aan boord hebben van verboden goederen,
 3. het aan boord hebben van zieke bemanningsleden
 4. het aan boord hebben van personen die ingeklaard moeten worden.
 •   Het invullen en opsturen van een document C1331, waarin opgenomen de scheepsgegevens en de bemanningslijst. Dit document kan vooralsnog niet elektronisch worden verstuurd.

Bezoekende jachten worden beschouwd als goederen die tijdelijk worden ingevoerd met een maximum verblijfsduur binnen het VK van 18 maanden onder voorwaarde dat:

 •   Het jacht geregistreerd is buiten het VK
 •   Het jacht eigendom is van een persoon woonachtig buiten het VK
 •   Het jacht gebruik wordt door niet ingezetenen van het VK.

Bij het doornemen van de regeling is vastgesteld dat deze voornamelijk geschreven is voor inwoners van het VK. Ten aanzien van bezoekende schepen uit derde landen zijn specifieke vragen voorgelegd aan de Royal Yachting Association om te bespreken met UK Government

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond