Regioteam Noord-Holland Noord timmert aan de waterweg

31 maart 2022

Regioteam Noord-Holland Noord timmert aan de waterweg

Inge Kuyt is regiovertegenwoordiger Noord-Holland Noord. Deze regio betreft de hele provincie Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal, exclusief IJsselmeerhavens en exclusief Amsterdam. Wat speelt er allemaal in deze regio en hoe gaat het team te werk? Een interview.

Ons routeoverleg met stakeholders zorgt voor korte lijnen en voorkomt communicatiestoornis.”

Over Inge Kuijt

  • Van welke vereniging ben je lid? “Van Watersportvereniging De Broekerhaven. Dat ligt aan het Markermeer, net voor de sluizen van Enkhuizen. Vroeger zat ik in het bestuur. Dat werd te veel toen ik voor het Watersportverbond aan de slag ging. Ik zit wel in het bestuur van Natuurlijk BBW, een politiek onafhankelijke partij met een zetel in het algemeen bestuur van waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Vanuit die rol heb ik invloed op de politiek en provinciale plannen. Zinvol, gezien mijn rol bij het Watersportverbond.”
  • Wat voor boot heb je? Een Trewes; een klassiek jacht in de Pekelharinghaven. En ik heb een elektrificeerde gerestaureerde reddingssloep voor de deur. Mijn bedrijf is namelijk circulair met een zo klein mogelijke ecologische voetstap voor Moeder Aarde. Ik heb een recreatiebedrijf met onder meer een nautische tak (kano, sup en sloepverhuur), lodges, een camping met daarop een voedselbos in ontwikkeling, een zorgboerderij en een versmarkt. Nul belasting voor Moeder Aarde en de aarde liefst nog een beetje gezonder maken; daar gaan we voor.”
  • Wat is je favoriete vaarwater? “De zee. Er stroomt zout water in mijn bloed. Voor werk heb ik drie jaar lang schepen over de wereld van a naar b gevaren. Ook was ik bluewater cruiser. Nu kom ik daar helaas niet meer aan toe. Het IJsselmeer is voorlopig een acceptabel alternatief. Mijn (volwassen) zoons en ik, gaan regelmatig ’s avonds een rakje maken.”

Hoe ziet jullie team eruit?

“We zijn met z’n vijven. Wij zijn heel blij dat we net twee nieuwe leden hebben kunnen verwelkomen. Met Henk Bosma en Truida Bakker ben ik al jaren een team. Gaandeweg zijn we vrienden geworden. Dat is hartstikke leuk. We behartigen de belangen van een deel van Noord-Holland. Eigenlijk zijn we gewoon met onze hobby bezig.” 

Wat is jullie werkverdeling?

“We zijn allround. Dat is handig voor een goede verdeling van de tijdsbelasting. Wie het meest met een bepaalde klus heeft, gaat erop af. Onze mentaliteit is die van niet lullen maar poetsen.”

Jullie regioteam stak een stokje voor het ophogen van vaartoeristenbelasting. 

“Gemeente Zaanstad stelde vaartoeristenbelasting in – onder het mom van registreren van iedereen die door de Zaan gaat. Gewone toeristen betalen 1,20 euro. Met de boot werd dat 4 euro! Of je nu in je boot ging slapen of niet. Ik loop al even mee in gemeenteland, dus kreeg hierover een rapport. Daarin stond dat invoering van de vaartoeristenbelasting helemaal niet rendabel is. De gemeenteraad kreeg slechts een samenvatting van dat rapport, kon zo geen goede en verantwoorde conclusie maken en stelde de belasting wél in. Ik hou van feiten, stuurde het rapport naar de gemeenteraad en die moesten de boel toen wel terugdraaien. Iedereen die al vaartoeristenbelasting had betaald, kreeg dat terug.” 

Wat hebben verenigingen verder aan jullie regioteam?

 “We zijn hun vraagbaak en kennisbank. Wij geven gevraagd en ongevraagd advies. Is er iets niet in de haak, dan springen wij in zoals bij de vaartoeristenbelasting. We onderzochten ook of elektrisch varen rendabel is in Noord-Holland. Dat is het niet, omdat de infrastructuur ontbreekt. Een ander voorbeeld is dat we zorgden voor een blauwe golf: bedieningstijden van bruggen en sluizen sluiten nu op elkaar aan. Zo’n blauwe golf regelen we natuurlijk niet alleen. Dat doen we in ons routeoverleg.” 

Regioteam Noord-Holland Noord zit in een routeoverleg met stakeholders. Wat houdt dat precies in?

“Vier keer per jaar zitten we met alle stakeholders om tafel; meestal zit Truida bij dit overleg aan tafel. Denk aan Rijkswaterstaat, de provincie, gemeenten, de NS. We hebben het over alles wat er maar speelt. Als er iets is met een kunstwerk, een vaarroute, waterplanten; wat dan ook. Iedereen zit aan tafel, dus we hebben korte lijnen. Zo vangen we alles in één keer af en ontstaat geen communicatiestoornis. Het werkt echt supergaaf en prettig. Een routeoverleg zou elke regio moeten hebben!” 

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond