Ruim 240 kilo zwerfafval verzameld bij Het Scheepvaartmuseum tijdens World Cleanup Day 2023

19 september 2023

Ruim 240 kilo zwerfafval verzameld bij Het Scheepvaartmuseum tijdens World Cleanup Day 2023

Afgelopen zaterdag was het World Cleanup Day 2023. Deelnemers die meededen aan de opruimactie die Het Scheepvaartmuseum, het Watersportverbond, Plastic Whale, WNF, Naïf Care en Waterschap Amstel Gooi & Vecht organiseerden in Amsterdam hebben ruim 210 kilo zwerfafval opgeruimd op het land en water. 

Jong en oud ging met de SUP boards van Clean up on Tour en fietssups en bootjes Plastic Whale het water op, waaronder synchroonzwemmers Noortje en Bregje de Brouwer en zeilster Odile van Aanholt van TeamAllianz. Ook gingen deelnemers met prikkers in de buurt aan de slag om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. In totaal resulteerde dit in 240 kilo afval dat uit de natuur werd gehaald. 

Het meeste afval, maar liefst 14,7 kg, werd door supper Ineke met een schepnet uit het water van de Amsterdamse gracht gevist. De meest ludieke vondst, een skateboard, werd gedaan door de 15-jarige kinderburgermeester van Amsterdam, Ilias. Ook werden verschillende kledingstukken en interieuronderdelen uit het water gehaald. 

Clean up on Tour, een initiatief van het Watersportverbond en Allianz Benelux, verzorgt het hele jaar door Clean ups door het hele land. Het biedt deelnemers de mogelijkheid om gratis te leren suppen en tegelijkertijd de natuur een stukje schoner te maken. In 2023 is Clean up on Tour al op 16 verschillende locaties geweest, waaronder Almere tijdens de Dutch Water Week en Den Haag tijdens het Allianz WK Zeilen. Met nog enkele sessies te gaan, is tot nu toe al 2196,8 kg afval uit het water gehaald. 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond