Start van een nieuwe traditie in de watersport

26 mei 2022

Start van een nieuwe traditie in de watersport

“Sportvissen is een van de snelst groeiende sporten van Nederland,” vertelt Astrid Kersseboom, presentator van het NOS Radio 1 Journaal. Haar stem klinkt sceptisch. Want, zegt ze: “Vissen is toch geen sport, maar meer iets voor oude mannen die met hun hengel langs de kant van het water willen zitten om naar een dobber te staren.”

Met dit evenement willen we namelijk een etalage vormen voor de watersport en laten zien en ervaren hoe veelzijdig en bijzonder deze sporten zijn.

Een achterhaald beeld, blijkt snel, wanneer Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland, aan het woord komt. Enthousiast begint hij te vertellen over het onder jongeren populaire Street Fishing. Een sport waarmee je met je hengel door de stad gaat en zomaar 15 kilometer kunt afleggen om op diverse plekken op vis te jagen. Stadsgrachten staan bekend om de goede witvis en snoekbaars en de vijvers en meren zitten vol met karpers en brasems. Bijkomend voordeel is dat je in een mum van tijd op een terras in het zonnetje zit als ze niet willen bijten. Mijn zoons zie ik het eerlijk gezegd wel doen.

Prima, denkt u, vissen, maar wat moet ik met dit verhaal?

Voor mij vormt het de ideale brug naar vrijdag, de dag waarop de Dutch Water Week https://dutchwaterweek.com/programma/ start. Met dit evenement willen we namelijk een etalage vormen voor de watersport en laten zien en ervaren hoe veelzijdig en bijzonder deze sporten zijn. Daarbij mikken we op twee doelgroepen: watersporters en niet-watersporters. Waarbij de eerste groep een gevoel moet krijgen van: gaaf! En de tweede verrast en enthousiast wordt om het zelf te gaan proberen. Dat doen we door in een paar dagen tijd zo veel mogelijk spectaculaire wedstrijden voor te schotelen, waaronder de Allianz Regatta. Tegelijk is bijna alles wat je ziet, zelf uit te proberen. Zo kun je twee dagen na het eerste Nederlandse Kampioenschap E-foilen je eerste meters maken op een E-foil (een elektrisch aangedreven surfboard, waarmee je over het water zweeft). In de dagen daarna zijn er onder meer diverse catamaran- windsurf-, sup- en roei-clinics. Je kunt zelfs kanoën met boswachters. 

De plek waar het allemaal gebeurt, is het watergebied tussen Amsterdam, Lelystad en Almere. Met middenin het vaar- en wedstrijdveld Pampus-eiland, wat voor deze bijzondere week is omgetoverd tot foodfestivalterrein. Maar ook de topsportliefhebber komt hier aan zijn trekken. Op het eiland is een uitkijktoren gebouwd, waarop de wedstrijden met een zeldzaam fraai overzicht zijn te volgen. 

Daarnaast zijn er verspreid over de twee Dutch Water Week-steden uiteenlopende waterterrassen gecreëerd. Hierop hopen we zoveel mogelijk onze vrijwilligers en verenigingen te ontvangen en organiseren we ook ons verenigingscongres: The Future Is Water, gericht op de groene ambities van de watersport. Nu al overtreffen de inschrijvingen onze stoutste verwachtingen, maar er zijn nog een paar plekken over (stuur mij voor de zekerheid even een persoonlijk mailtje). En hoewel het succes van het evenement zal afhangen van weer en wind, hopen we de eerste steen in het water te leggen, om in de komende jaren het begin van een traditie te bouwen. Een ontmoetingsplaats rond het water, die een plek moet verwerven naast de grote watersporttradities in dit land, zoals bijvoorbeeld het Skûtjesilen, de Sneekweek, de Zeeland Regatta, Kaagweek en de Veluwe Rally. Inmiddels gaan die over veel meer dan sport alleen, want je hoeft geen watersporter te zijn om een mooie herinnering te hebben aan deze evenementen. Ze verbinden generaties Nederlanders aan elkaar.

Ik zie u graag bij de Dutch Water Week.

 

Kijk hier voor het hele programma vaan Dutch Water Week

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column

De partners van het Watersportverbond