SUP clean-up wil Nederlandse wateren structureel schoonmaken

Gewapend met een grijper en een afvalemmer vanaf een supboard het water schoonmaken: dat is de missie van SUP clean-up.

8 januari 2019

Gewapend met een grijper en een afvalemmer vanaf een supboard het water schoonmaken: dat is de missie van SUP clean-up. Drijvende krachten achter SUP clean-up zijn Janneke Smits en Aukje Postma. Het tweetal wil in heel Nederland op structurele basis zwerfafval uit het water halen.

"Dat willen we doen door gemeenten en lokale SUP-scholen samen te brengen, zodat daar een betaalde opdracht uit kan komen voor de SUP-school", aldus Smits. "Dat betekent jaarrond inkomen en de verplichting die je aangaat om het water schoon te maken. Op die manier combineren we het nuttige met het aangename."


Structueel

Smits begon in april 2018 SUP clean-up in haar woonplaats Gouda. Tegen betaling  maakt ze acht uur per week de grachten schoon. "Wanneer je dit structureel doet, blijven de grachten schoon. De bewoners in Gouda en de betrokken instanties zijn erg tevreden."


Schoonmaakactie

Zaterdag 5 januari was SUP clean-up actief in Franeker. Daar kregen ze hulp van milieuwethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke. "Het is ontzettend jammer dat het nodig is, maar iedereen weet dat het nodig is", aldus de wethouder. "Ik ben er ontzettend trots op dat er mensen zijn die onze waterwegen schoon willen houden zodat we daar samen van kunnen genieten." Wil je ook een keertje meedoen dan kan je meer informatie over SUP clean-up en data op de Facebookpagina van SUP Clean-up. 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond