Tasmanroutes meest verrassende nominatie voor motorbootvarenprijs

2 december 2021

Tasmanroutes meest verrassende nominatie voor motorbootvarenprijs

Regioteamlid Groningen/Drenthe van het Watersportverbond, Leonard Teerling, is nauw betrokken geweest bij de samenstelling en invulling van de Tasmanroutes. Het collectief van zeven routes ‘Ontdek en beleef Groningen’, is genomineerd voor de Nationale Motorbootvarenprijs 2021.  Deze jaarlijkse prijs van de Stichting Bevordering Motorbootvaren is bedoeld als blijk van waardering en steuntje in de rug voor initiatieven en activiteiten ter bevordering van het motorbootvaren in Nederland.

Leonard legt ons uitgebreid uit waarom elke watersportliefhebber de route eens moet bevaren en waarom de Tasmanroutes de Nationale Motorbootvarenprijs 2021 moet winnen.

Het is de meest verrassende en veelzijdig nominatie!
Over Leonard Teerling
  • Vereniging – Voorzitter van WSV Oldamdtmeer, Mildwolda, Groningen
  • CV – het grootste deel van mijn leven ben ik ontwikkelings- en innovatie ingenieur en productontwikkelaar geweest. Ten aanzien van het water maak ik deel uit van het regioteam Groningen/Drenthe van het Watersportverbond. Daarnaast werk ik in opdracht van de ANWB continue de waterkaart bij.
  • Boot – Greenline 33 hybrid
  • Type vaarder – motorbootvaarder, de ultieme toervaarder. Ik vind het heerlijk om belevingsroutes te varen door heel Nederland. Daar waar je leuke authentieke plaatsjes tegenkomt waar ook het een en ander te beleven is.
  • Favoriete gebied – Noord-West Overijssel, de Overijsselse Vecht, Weerribbenroute. De Kalenbergergracht is een beleving op zich.
  • Rol bij het Regioteam Groningen – Ik behartig de belangen van de toervaart, motorboot en sloepen. Vanuit mijn voormalig lidmaatschap acht jaar lang van een kayak vereniging, doe ik dat ook voor de kayakkers.

 

Wat zijn de Tasmanroutes?

De Tasmanroutes zijn vernoemd naar de Groningse ontdekkingsreiziger Abel Tasman die in dienst was van de VOC en op een van zijn reizen in de zeventiende eeuw Tasmanië en Nieuw Zeeland ontdekte. In de provincie Groningen is er een museum naar hem vernoemd. De directeur van het Tasmanmuseum, Harke Bosma, merkte op dat veel Groningse musea aan het water liggen en wilde daar wat mee. Hij wist dat ik actief was op het water vanuit mijn werk voor de waterkaart van de ANWB en vroeg of ik mee wilde denken. Ik heb de belevingswereld van de bootvaarder benoemd en geadviseerd hoe je mooie routes kan uitlichten en de musea daar onderdeel van uit kan laten maken. Zo zijn de Tasmanroutes ontstaan die mensen via het water langs de maritieme musea van Groningen, en nog veel meer, leiden.

Wat maakt de Tasmanroutes een ‘must do’?

Vanuit de motorbootvaarder is het leuk dat het meer dan alleen een vaarroute is. Het is echt een beleving. Niet alleen zijn de routes zelf mooi, je meert ook op leuke plekken aan en kan vandaaruit op een makkelijke manier een bezienswaardigheid, zoals een musea, bezoeken. De routes zijn zorgvuldig uitgezocht en uitvoerig uitgewerkt waardoor de gebruiker eigenlijk achterover kan leunen en kan genieten. Je hoeft niets meer uit te zoeken. De routes zijn compleet voorzien van bezienswaardigheden maar ook van leuke plekken om te eten en te drinken. Als ultieme toervaarder en toerist kon ik van mijzelf uitgaan en de hele beleving zo compleet mogelijk maken!

 

En dat heeft een nominatie voor de Nationale Motorbootvarenprijs 2021 opgeleverd! Wat betekent dat voor de Tasmanroutes?

De nominatie is natuurlijk geweldig. Maar eerlijk gezegd, vind ik de andere nominaties ook indrukwekkend. Ik ben erg trots dat we in het rijtje staan met televisieprogramma ‘Denkend aan Holland’ van Omroep Max met André van Duin, en Watersport-tv.nl voor brede informatie over veiligheid, vaartechniek èn het plezier van het motorbootvaren. Het gaat ons dan niet eens meer om winnen, al zal dat natuurlijk helemaal mooi zijn. De prijs is in brede zin een geweldige promotie voor de motorbootvaart. Hopelijk levert de nominatie alleen al publiciteit op waardoor meer mensen deze verborgen parel van het Noorden kunnen ontdekken. Ik gun het iedereen!

Om voor de Nationale Motorbootvaren Prijs in aanmerking te komen, moet een initiatief of activiteit positief hebben bijgedragen aan één of meer van de volgende aspecten van het motorbootvaren:

  • Vaarplezier in de meest brede zin
  • Vaarroutes
  • Veiligheid en duurzaamheid
  • Promotie van motorbootvaren

 

Waarom moet Tasmanroutes.nl winnen?

Ik denk dat we met de Tasmanroutes een nieuwe dimensie aan het motorbootvaren geven. Het is een totaalpakket. We hebben routes gekozen die vol beleving zitten met leuke plaatsjes. Over elk plaatsje proberen we iets te vertellen. Door alle informatie en tips op een plek te verzamelen wordt het gebied heel makkelijk toegankelijk, compleet en belevingsvol.

Ik denk dat het goed gelukt is om op deze manier een nieuw gebied te ontsluiten en mensen vanuit Groningen en verder weg hierheen te krijgen. En ik denk dat we de verwachtingen overtreffen!

 

We stelden dezelfde vraag aan Harke Bosman, directeur Tasmanmuseum: Waarom moet Tasmanroutes.nl winnen?

Het is de meest verrassende en veelzijdig nominatie! Televisie kijken is natuurlijk leuk, maar zelf ervaren en beleven is nog veel leuker. We hebben een mooie en verrassende watertoertocht toegankelijk gemaakt met een kaart en website. Er zijn tien maritieme musea gekoppeld aan prachtige vaarroutes. Dat is echt uniek. Uniek want heel veelzijdig. Uniek is het verhaal van de ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Ook uniek is hoe de veenkoloniën hebben geleid tot een zeer welvarende Oostzeevaart waaruit uiteindelijk de bouw- en scheepvaarttak waar Groningen om bekend staat, is ontstaan. Met de Tasmanroutes ontsluiten we dit verhaal op een zeer verrassende manier. En het is een voor velen nog onbekend.

 

Prijsuitreiking op Boot Holland

De voordrachten van deze genomineerden zullen door de jury nader worden beoordeeld, waarna een prijswinnaar wordt gekozen. Die prijswinnaar zal tijdens de opening van Boot Holland op 9 maart 2022 bekend worden gemaakt.

 

Voor meer informatie:

Tasmanroutes.nl:

Motorbootvarenprijs.nl

 

Foto's:

foto 1: (Tasman Graanroute) De Greenline vn Leonard Teerling vanaf de Dollard de sluis Nieuwe Statenzijl in
foto 2: (Tasman Graanroute) Schepen in de Getijdesluis van Termunterzijl. Via de Dollard op weg naar Nieuwe Statenzijl
foto 3: (Tasman Graanroute) Schepen in de Getijdesluis van Nieuwe Statenzijl. Via de Dollard op weg naar Termunterzijl
foto 4: (Tasman Veenvaartroute) Dieversluis; bootjevaarders zijn ook fietsers
foto 5: (Tasman Veenvaartroute) Dieversluis; bootjevaarders zijn ook fietsers (fietsen staan tot aan het toiletgebouw)

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond