Tegemoetkoming schade COVID-19 aanvragen

9 april 2020

Een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis is het Noodloket  van het ministerie van Economische Zaken. Het Ministerie van Economische Zaken heeft vrijdag 27 maart de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 geopend. De tegemoetkoming is een gift van het Rijk en hoeft niet terugbetaald of verantwoord te worden. Er geldt wel een aantal voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen. Zo wordt op basis van de KVK SBI-code gekeken welke ondernemingen een beroep op de regeling kunnen doen.

Ook sportverenigingen en -stichtingen en vaarscholen kunnen via het Noodloket een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- euro ontvangen. Meer informatie vind je ook op de site van NOC*NSF. Maar hoe kan je jouw vereniging of vaarschool voorbereiden op het aanvragen van de Tegemoetkoming schade COVID-19 (Noodloket)?


Vraag allereerst eHerkenning niveau 1 (of hoger) aan

Via het eLoket dien je de aanvraag voor de tegemoetkoming digitaal in. Voor het indienen van de aanvraag heb je eHerkenning niveau 1 (of hoger) of DigiD nodig. eHerkenning is een digitaal identificatie systeem voor ondernemers, vaak gebruikt bij subsidieaanvragen bij overheden.

De aanvraag voor een eHerkenningsmiddel niveau 1 kan vaak al binnen een dag afgerond zijn en is een jaar geldig. Er zijn meerdere leveranciers en aan de aanvraag zitten eenmalig kosten. Dit verschilt tussen leveranciers. Er is geen spoedaanvraag nodig. Op de website eHerkenning.nl kun je via een eenvoudig stappenplan een eHerkenningsmiddel aanvragen.


SBI-code opzoeken

Tijdens de aanvraag moet je deze SBI-code gebruiken. De meeste watersportverenigingen hebben al een SBI-code. Deze is na te vragen via je Kamer van Koophandel.Zij die een dergelijke code nog niet hebben kunnen kiezen uit de onderstaande codes. Watersportverenigingen en vaarscholen vallen (bij juiste opgave) grofweg onder de opgenomen SBI-codes:

  • 93.15.2          Roei- kano- zeil- en surfsport e.d.
  • 85.51.1          Zeil- en surfscholen
  • 93.29.1         Jachthavens


Aanvragen: periode en proces

Je hebt tot uiterlijk 26 juni 2020 de tijd om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan alleen online. Voor de aanvraag heb je een aantal gegevens nodig. Een aantal KVK-gegevens wordt automatisch ingevuld. Deze moeten wel gecontroleerd worden tijdens het invullen. Verzamel vooraf alle benodigde gegevens.

Voor de aanvraag heb je nodig:

  • een eHerkenningsmiddel niveau 1 (of hoger) of DigiD;
  • het KVK-nummer van de vereniging (let op: niet het vestigingsnummer/RSIN);
  • de SBI-code van de hoofdactiviteit van de vereniging;
  • het bankrekeningnummer van de vereniging;
  • het correspondentie- en bezoekadres van de vereniging;
  • de contactgegevens: naam, telefoonnummer, e-mailadres

Maak je gebruik van een intermediair om de aanvraag in te dienen? Dan heb je hiervoor een machtiging nodig. De machtiging hoef je niet mee te sturen met de aanvraag. Men kan deze wel opvragen bij controles.


Na aanvraag

RVO probeert binnen 2 weken een besluit te nemen. Na het besluit betalen zij binnen een paar werkdagen uit. Lukt het niet binnen 2 weken een besluit te nemen, dan ontvang je hierover op tijd bericht. RVO controleert de aanvragen achteraf, ook als deze via een intermediair lopen. Constateren zij bij de controle dat zij de tegemoetkoming ten onrechte hebben verstrekt? Dan herzien zij het uitbetaalde bedrag of vorderen het terug. Dit kan tot 5 jaar na uitbetaling van de tegemoetkoming.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond