Teunissen knap zevende in sterk bezette finale K1 EK Kanoslalom

Met haar 7e plaats voldeed ze aan de eis van NOC*NSF om een A-status te behalen en kan ze zich verder ontwikkelen in de topsport.

10 mei 2021

In het weekend van 6 t/m 9 mei jl. vonden in het Italiaanse Ivrea de Europese Kampioenschappen Kanoslalom plaats. Lena Teunissen (23 jaar) wist in de finale K1, met een sterk deelnemersveld, een knappe zevende plaats te behalen. De Oostenrijkse Kuhne won uiteindelijk het goud bij de dames in de K1.

Teunissen kan terugkijken op een geslaagd EK. Vorig jaar had ze ook een finale-plek bij het EK en met de plaatsing van dit jaar heeft ze aangetoond een deelneemster te zijn om rekening mee te houden in het seniorenveld. Bovendien voldeed ze met haar 7e plaats aan de eis van NOC*NSF om een A-status te behalen en kan ze zich verder ontwikkelen in de topsport.

 

Een eer om in deze finale te varen

Voor Teunissen verliep de kwalificatie moeizaam, in de semi-finale wilde ze dit dan ook rechtzetten. Toch werd het nog even spannend of ze de finale wel zou halen. Ze startte als tweede en had weliswaar een goede run, alleen maakte ze wel een paar keer contact met het bovenste blad van haar peddel en de poortjes. Ze presteerde goed door de finale te halen in het sterke deelnemersveld. “Het was een eer om in een finale te mogen varen met de regerend Wereldkampioen en de regerend Olympisch kampioen. Met een 7e plaats ben ik erg tevreden en nog wel blijer dat ik hiermee de A-status heb gehaald”, aldus Teunissen. “Ik ben blij dat ik deze winter stappen heb kunnen maken en het seizoen heb kunnen starten met deze EK-finale. Ik kijk erg uit naar alle wedstrijden die nog gaan komen”.

 

Voorbereiding Olympische Spelen

Dit EK Kanoslalom was tevens het Olympisch kwalificatie moment voor de laatste Europese tickets voor de Olympische Spelen, die komende zomer plaatsvinden in het Japanse Tokio. Namens Nederland heeft Martina Wegman (31 jaar) zich eind 2019 reeds gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Afgelopen anderhalf jaar verbleef en trainde zij in Nieuw-Zeeland. “Ik ging het EK in met een open gevoel. Het was voor mij erg gek om na 1,5 jaar weer aan de startlijn te liggen. Ik moest echt weer even zoeken naar de juiste wedstrijdvoorbereiding. Mijn run in de kwalificatie was niet goed, daardoor was ik wel blij met de 15de plek”, geeft Martina aan. In de semi-finale werd Wegman 24e. Ze miste een poortje en dat leverde 50 strafseconden op en het resultaat was dus niet voldoende voor een finale-plek. “Ik kijk uit naar de komende periode om meer aan mijn nieuwe boot te wennen en wat meer ‘intune’ te zijn op het water”, voegt Wegman toe.

 

Geen semi-finale voor Otten, Otten en Hendriks

Namens Nederland kwamen ook Maartje Otten (K1), Joris Otten (C1) en Niek Hendriks (K1) in actie. Allen bleven na de kwalificatieruns steken.
Joris Otten (23 jaar) kijkt met een dubbel gevoel terug op dit EK. “Aan de ene kant ben ik niet geheel ontevreden met mijn snelheid op het water en heb ik het gevoel dat ik nog altijd het gat met de top aan het dichten ben. Aan de andere kant eindig ik toch weer buiten de halve finale door te veel tikkers, dat is gewoon balen”, aldus Otten.

Niek Hendriks (26 jaar) kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het EK Kanoslalom. "Ik heb erg genoten van dit EK en de ervaring die ik hier heb opgedaan. Ik heb veel geleerd van deze wedstrijd, ook al zat ik wat meer achteraan bij de resultaten dan voorafgaand gehoopt. Met al deze lessen ga ik nu verder trainen om zo nog beter te worden voor het komende WK", aldus Hendriks.


Bekijk hier alle resultaten.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond