Trek samen op om les te geven en instructeurs op te leiden

Kanoverenigingen trekken samen op om instructeurs en cursisten op te leiden

30 september 2021

Veel kanoverenigingen zijn in de afgelopen periode gegroeid, met dank aan covid-19. Mensen melden zich spontaan aan tijdens een clubavond om mee te varen of voor een cursus kanovaren. Mooi om te zien dat kanoverenigingen hier goed op inspelen door cursussen aan te bieden om kanotechnieken te leren, de verschillende slagen, de veiligheidsaspecten enz. Beter kanovaren betekent meestal dat je meer plezier beleeft. En onze ervaring is ook dat, als je eenmaal begint met leren, dat niet meer ophoudt.

Maar hoe organiseer je als vereniging genoeg enthousiaste instructeurs? Gelukkig zien we steeds meer vaarders de stap maken tot instructeur. Toch heeft niet elke vereniging alle kennis in huis, of de mogelijkheid en tijd om cursussen en trainingen te organiseren. Het Watersportverbond biedt hiervoor uitkomst met de Watersport Academy waarmee verenigingen makkelijk zelf instructeurs kunnen opleiden. Maar er ontstaan ook samenwerkingen tussen verenigingen die bijvoorbeeld met elkaar vaardigheidscursussen geven of de begeleiding van de instructeurs in opleiding gezamenlijk verzorgen.

Bijvoorbeeld KV Waterwolf in Hoofddorp. Deze vereniging  biedt jaarlijks beginnerscursussen en eskimoteercursussen aan met een enthousiast team instructeurs. Ook organiseert zij elk jaar de Kanovaardigheid cursussen A en B, een jeugdcursus, veiligheidstrainingen en diverse workshops. Deze cursussen staan ook open voor mensen van andere verenigingen. Hiervoor wordt niet bewust reclame gemaakt, maar door verschillende contacten met omringende clubs zijn er altijd vaarders die ervan horen en zich aanmelden. Zo hebben leden van buurvereniging Spaarndam regelmatig deelgenomen aan KV-A/B en eskimoteercursussen.

KV Waterwolf werkt ook samen met Kano Op IJburg om zowel instructeurs in opleiding te begeleiden als de kanovaardigheid A groep (praktijk-  en de theorieles) te geven. Door deze samenwerkingen leren de instructeurs van elkaar wat weer een extra dimensie geeft. Daarnaast is het voor deelnemers weer leuk en leerzaam om in heel ander vaarwater te varen. Bij Waterwolf vaar je vooral over smalle sloten wat weer heel anders is dan varen op het grote water rond IJburg of het meer ‘de Mooie Nel’.

Kortom, het levert veel op om met omringende verenigingen samen te werken om zowel instructeurs op te leiden als cursisten les te geven. Zoek elkaar dus op, ofwel direct, ofwel via het Watersportverbond. En deel vooral als vereniging je activiteiten op social media! Zo blijven we van elkaar op de hoogte van wat we doen en kunnen we van elkaar leren.

 

Door: Els Blom, Voorzitter KV Waterwolf

De partners van het Watersportverbond