Trossen los

23 maart 2023

Trossen los

Herkent u het op straat? Het verwarrende beeld dat ontstaat door de lengende dagen, het zachter wordende weer en de klok die vooruitgaat? Alsof de meeste mensen het nog niet willen geloven. In Breda was het afgelopen weekend ruim 15 graden Celsius, toch zag je alleen maar passanten in dikke winterjassen van slaapzakformaat. Slechts een enkele voorjaarspositivo, toonde zich in korte broek.

Net als de badmeester van zwembad De Ganzenwiel in Raamsdonksveer, die ik deze week in bermuda vrolijk de zwembadtegels zag afspuiten en de kassière van mijn vaste tankstation, die me enthousiast vertelde, dat ze aanstaande zaterdag weer voor het eerst naar hun bootje in de Biesbosch gaat.

Vroeg voorjaarsgeluk

Ook bij het Watersportverbond zijn we al een tijdje in lentestemming. Niet alleen omdat op zaterdag 1 april officieus het vaarseizoen begint, dit jaar voor de 134ste keer in onze geschiedenis, maar veelal meer, omdat dit een heel bijzonder watersportjaar beloofd te worden. Met veel unieke watersportevenementen, waar we hartje winter al volle bak mee bezig waren. Denk onder meer aan de Dutch Water Week & Allianz Regatta (27 - 4 juni), de stop-over van The Ocean Race (11 – 15 juni) en het Allianz WK Zeilen in Den Haag (10-20 augustus).

Daarbij startten de instructeurs van Optimist on Tour afgelopen weekend de voorbereidingen voor ons eigen rondreizende circus, waarmee we tot ver in september basisschoolkinderen in alle provincies enthousiast maken voor de watersport. Op 16 september komt daar de ‘World Clean Up Day’ bij. Dat is een nationaal duurzaamheidsinitiatief, waarmee we eind van het seizoen alle watersport minnende Nederlanders oproepen hun vaaromgeving netjes achter te laten.

Het is onnodig te zeggen, dat ook bij watersportverenigingen het voorjaar in de lucht hangt. De meeste clubs openen na de grote lenteschoonmaak in de komende weken hun deuren en op talrijke plekken kun je je alweer inschrijven voor diverse evenementen, zoals voor het legendarische De Ronde om Texel.

Ondertussen zijn onze topsporters naar de Balearen vertrokken voor de openingsklassieker van het vaarseizoen: de Trofeo Princessa Sofia op Mallorca.

Trossen los, laat de lente maar beginnen!

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Column

De partners van het Watersportverbond