Tweede Maasvlakte lijkt beschikbaar te blijven voor Watersporters

14 juli 2021

 

Het lijkt erop dat de Tweede Maasvlakte ondanks de bouw van een windmolenpark in de vloedlijn, beschikbaar blijft voor de watersport. Dat is de uitkomst van de bezwaarprocedure die de  NKV (Nederlandse Kitesurfvereniging) heeft gevoerd tegen een algeheel verbod voor kitesurfen door de bouw van een windmolenpark op die locatie in Rotterdam.

 

Nieuwe aanwijzingsbesluiten

De bezwaarprocedure heeft ertoe geleid dat het NKV samen met het Watersportverbond, Eneco en Rijkswaterstaat de handen ineen slaan om tot nieuwe Aanwijzingsbesluiten te komen voor kite, wavekite en foilkite. Het voorstel is gericht op behoud van de Slufter en P1 t/m 3 voor de kitesurf en om P5/P6 voor het wave- en foilkiten. De samenwerking brengt het vertrouwen en daarmee de verwachting dat de Gemeente Rotterdam dit voorstel zal overnemen.

Eerder werd al bekend dat andere brandingssporten, zoals golfsurfen, kanovaren en windsurfen, onder de nieuw te plaatsen windmolens kunnen blijven. Voor de zomer is het cruciaal dat watersporters laten zien dat strandrecreatie én watersport bij P1 t/m 3 naast de windmolens samen kunnen plaatsvinden, zonder onderling te veel overlast te geven.

 

Economie en recreatie zij aan zij

Het Ministerie van I&W zet steeds meer in op Windmolenparken ver op zee nu is gebleken dat dat zowel meer oplevert als minder overlast / vervuiling geeft aan onze directe leefomgeving. Op de Tweede Maasvlakte staat er echter een windmolenpark gepland in de vloedlijn, precies daar waar een unieke golf recreatieve en professionele kiters aantrekt voor vertier en training.

Bij de verstrekking van de bouwvergunning en positionering van de windmolens is in eerste instantie geen rekening gehouden met recreatiesport. De gezamenlijke inspanning van NKV, HSA en het Watersportverbond hebben ervoor gezorgd dat we een belangrijke gesprekspartner zijn geworden. Dat biedt perspectief voor de toekomst en voor de Maasvlakte 2 het behoud van een prachtige plek voor de watersport.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond