Uitdagende omstandigheden tijdens Open Nederlands Kampioenschap zeilen

29 mei 2022

Uitdagende omstandigheden tijdens Open Nederlands Kampioenschap zeilen

Uitdagende omstandigheden in het weekend van 27, 28 en 29 mei is mogelijk een understatement. De zeilers op het Open Nederlands Kampioenschap zeilen in Almere moesten in elk geval heel hard werken in veel wind met de karakteristieke korte golven van het Markermeer. In vijf verschillende klassen werd er gezeild en in de F18 waren genoeg deelnemers om er een officieel Nederlands kampioenschap van te maken. Maar ook in de Formule 16, de Moth, de Etchells en in de J70 werd er strijd geleverd op het water. 

F18 zeilers hebben het naar hun zin - foto Sander van der Borch

F18 zeilers hebben het naar hun zin - foto Sander van der Borch

Vader en zonen battle

In de Formula 18 is er het hele weekend een spannende strijd tussen twee vaders die met hun zonen varen. Vader en zoon van Dam trokken uiteindelijk de titel. Hans van Dam: “Het was vandaag echt nog heel spannend, we hebben met zijn tweeën eigenlijk wel steeds vooraan gevaren, het was echt stuivertje wisselen. We gingen de onderlinge strijd met hen dan ook wel een beetje aan.”
Maarten Noordzij vaart met zijn vader Ad, hij geeft aan dat hun boot wat ouder is. “Dat is de reden dat wij in lichtere wind een stuk langzamer zijn, dan zie je Hans en Marius echt wegschieten. Maar wij hebben al een nieuwe boot liggen, die moeten we alleen nog even opbouwen. Ik ben wel benieuwd hoe de strijd tegen elkaar dan wordt. We merkten vandaag wel dat zij een beetje tegen ons aan het varen waren, maar het ging er heel netjes aan toe.”
In de F18 worden Hans en Marius van Dam dus eerste met slechts twee punten verschil op Ad en Maarten Noordzij. Wik Becker en Pieter Oskam sluiten het podium met een totaal van 27 punten.
Etchells in actie - foto Sander van der Borch

Etchells in actie - foto Sander van der Borch

Mooie vuurdoop voor F16 zeilers

Zoals gezegd de overige klassen voeren een klasse-evenement. In de Formula 16 eindigen Robin en Sander Mineur op de eerste plaats. Robin: “Het was voor ons de eerste keer zeilen dit jaar. Nee, we hadden ook niet getraind. Dus het was best een vuurdoop voor ons met de harde wind dit weekend. We vonden het ook leuk dat het een keer op deze locatie werd georganiseerd, en aan het begin van het jaar. Een mooie aftrap van het seizoen.”
Sander vult hem nog aan: “Het is mooi dat je ook met zoveel wind merkt dat je de handelingen nog wel in je hoofd hebt zitten. Het was dit weekend echt wel tactisch varen en aan het einde werd het nog wel even spannend tussen ons en de nummer 2.” Teuntje van Es en Samantha Kruyf eindigen na het spannende slot op de tweede plaats.

Onnodig spannend in de J70

In de J70 zijn het Mees de Graaff en zijn team met Joshua Amato, Ivo Polderman en Olaf Bouwens van Delft Challenge die het weekend winnend afsluiten. “We hebben erg wisselend gevaren dit weekend. De eerste dag was top, toen hadden we drie 1’tjes, alles liep goed bij ons aan boord. De tweede dag werden we wat moe wakker en waren we misschien wat overmoedig. Toen hebben we het onnodig wat spannend gemaakt. Vandaag was het nog echt spannend, we voeren allemaal echt dicht op elkaar.”
Bij de Etchells komen Jaap Maarse, Jan Zoer en Frans Maarse na 9 races als winnaars over de finish. “Wij zeiden het al tegen ze, maar Sjoerd-Ynte Faber en zijn bemanning zijn wel de morele winnaars, zij zijn vaker eerste geworden. Wij hebben een heel mooi weekend gehad, het is voor ons ook een mooie manier om onze klasse wat bekender te krijgen in Nederland. En die harde wind is echt leuk voor onze boot, die kunnen we goed hebben!”
J 70's in actie voor de standen van IJburg (foto Sander van der Borch)

J 70's in actie voor de standen van IJburg (foto Sander van der Borch)

Veel zwemmen bij de Moth

Nicholas Heiner laat op de slotdag van het ONK in de Moth weer eens zien dat hij een ervaren racer is. Hoewel hij, en de andere Moth zeilers, dit weekend ook heeft laten zien goed te kunnen zwemmen. Zijn coach tijdens de Olympische Spelen, Jaap Zielhuis, voer ook mee, hij vertelt: “Deze klasse is in Nederland nog niet erg ontwikkeld, je ziet in het veld dat iedereen moeite heeft. Vandaag zag je dat Nicholas echt een racer is, hij crasht wel vaak, maar heeft ook de beste conditie van ons allemaal en zeilt zo weer weg.”
Jaap finisht uiteindelijk op een vierde plaats. Nicholas wordt 1, Menno Berens pakt het zilver en Roald Verschuure gaat naar huis met brons.
Het Open Dutch Sailing Championship zeilen is onderdeel van de Allianz Regatta. In het tweede deel, vanaf 1 juni komen de olympische zeil profs aan de beurt tot en met zondag 5 juni 2022.
Nicholas Heiner in de Moth - foto Sander van der Borch

Nicholas Heiner in de Moth - foto Sander van der Borch

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- & kitesurfen

De partners van het Watersportverbond