Update wedstrijdzeilen, -kite & windsurfen

13 juni 2024

 

De wedstrijdseizoen zeilen, kite- en windsurfen is in volle gang. Hierbij een update van de meest recente ontwikkelingen.

 

Incidenten op en rond de wedstrijdbanen

De watersport kent zo zijn incidenten, dat hoort bij de sport. Om deze incidenten in goede banen te leiden, daartoe dienen de Regels voor Wedstrijdzeilen, klassenvoorschriften en anti-doping richtlijnen. 

Desondanks komen er steeds meer berichten binnen bij het Watersportverbond van situaties waarbij zeilers (of begeleiders) buiten deze regels om verbaal gelijk tracht te halen bij de tegenpartij, het wedstrijdcomité of de jury. Het Watersportverbond neemt goede notie van deze signalen en benadrukt een goede omgang met elkaar in onze sport. Dat houdt in, elkaar aanspreken als daar reden toe is, protesteren als dat nodig is, in hoger beroep gaan als dat de enige uitweg is. Wij willen ervoor waken dat het elkaar onheus bejegenen onderdeel wordt van onze sport. Liever niet dat artikel 69 (wangedrag) van toepassing wordt.


Cijfers en feitjes
  • Dit jaar zijn er 46 evenementen georganiseerd, waarvan 20 Nederlandse Kampioenschappen. Dit is exclusief 40 evenementen van de winterseries.
  • Daaraan deden in totaal 5.000 deelnemers mee. 4.227 daarvan waren in het bezit van een wedstrijdlicentie (en dus 773 niet!).
  • Naast de traditioneel grote klassen (ORC, Optimist en Texel Rating), valt dit voorjaar de opkomst van het Wingfoilen op. Met 65 deelnemers aan de Ronde om Texel, een forse groep. Ook de Flits, met gemiddeld bijna 50 zeilers per evenement, blijft, vooralsnog alleen in het Noorden, een succesvolle klasse.

Taskforce Instroom

De Taskforce Instroom Groep heeft zich ten doel gesteld op zoek te gaan naar een oplossing voor het probleem van een dalende instroom in de wedstrijdsport zeilen, kite- en windsurfen. Het onderzoek is gerealiseerd en de resultaten zijn binnen. Er is een voorlopig rapport waaraan nog hard wordt gewerkt om toe te kunnen werken naar duidelijke conclusies en aanbevelingen op basis waarvan plannen gemaakt en uitgevoerd kunnen worden.  Dit alles doet de taskforce samen met de betrokken partijen namelijk, verenigingen, klassenorganisaties, vaarscholen en scouting.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond