Veilig het water op in de kano

14 februari 2024

Veilig het water op in de kano

Van adembenemende uitzichten tot spectaculair wildwater; als kanoër kun je vaak niet wachten om je boot in te stappen. Maar sta je wel altijd genoeg stil bij veiligheid? In gesprek met een ervaringsdeskundige, Mattijn Vroon van Kanovereniging Michiel de Ruyter

Uit Magazine Kanosport 

 

  • Naam: Mattijn Vroon
  • Leeftijd: 51
  • Vereniging: Michiel de Ruyter
  • Kano-discipline: Wildwater, kanopolo, toervaren, marathons
  • Actief kanoër sinds: mijn jeugd, maar echt lid bij Michiel de Ruyter sinds 1999 

Hoe ziet jouw vaste voorbereiding eruit bij een kanotocht?

"Google is je beste vriend en helemaal de satellietbeelden. Ik kan uren een tocht af scrollen, inzoomen en winkels en potentiële slaapplekken (campings achter een dijk) vastleggen in een documentje. Chronologisch leg ik op één A4-vel de belangrijkste items vast."

  • 118 km, Lidl aan de rechterkant… 
  • 125 km, haven met koffie. 

"Maar dat is meer voor nood, want heel vaak vinden we ook spontaan ijscokarretjes en stroopwafelverkopers die niet op Maps stonden. Slaapplekken moet je soms ook creëren."


Wat mag voor jou op het water absoluut niet ontbreken?

"Een reservepeddel is al 1 keer in mijn leven cruciaal geweest. Je normale peddel kan zomaar breken."  


Wat is het meest angstige/gevaarlijke moment dat je zelf op het water hebt meegemaakt?

"Ik heb onderwater onder het grote surfzeil van m’n surfplank vastgezeten en dat was echt kantje boord om los te komen."


Hoe heb je de situatie aangepakt?

"Rustig blijven en alle knopen van de trapeze losknopen." 


Had dit moment voorkomen kunnen worden?

"Beter materiaal en een duikersmes paraat. Als kajakker heb ik altijd een RVS-mes om onderweg cake mee te snijden, of voor nood dus."


Waar denk jij dat kanoërs zich nog te weinig van bewust zijn?

"Tijdens het Pieterpeddelpad-avontuur stapten we op een strandje tussen twee kribben uit, in de hoop op koffie bovenop de dijk. Boven gekomen bleken het ‘zinloze’ vlaggen van een dood haventje. Dan maar zelf koffiezetten! Teruglopend naar de kajaks zagen we dat een gigantisch schip met veel waterverplaatsing heel stil al het water uit onze krib had gezogen. Wat een stenen lagen daar! Helaas rolde daarna een ‘tsunami’ op mijn kajak af, die tegen zo’n steen werd gesmeten. Krak. Winkelhaak onder de waterlijn en dus twee rollen Powertape en Duct tape er tegenaan." 


Welke tip(s) wil je nog graag meegeven aan andere kanoërs?

"Leg je kajak dus extreem hoog op het droge als je hem verlaat, ook al is het maar voor even. Bij lange tochten is het fijn om een wit shirt met lange mouwen te dragen. Dan hoef je geen zonnebrand te smeren. En een petje met een koordje en knijpertje is echt ideaal; rustiger voor je ogen, geen probleem met zonlicht en geen zonnebrand aan je peddelsteel! De goede lezer kan ook al de powertape en duct tape hebben opgemerkt. Laatste tip: ga een kajakboek lezen als je van tips houdt en blijf deze rubriek de komende jaren volgen."


Abonnement op Kanosport Magazine?

Alle leden van de aangesloten kanoverenigingen ontvangen het Magazine Kanosport in de brievenbus. Wil je een abonnement of een los nummer voor jezelf of om cadeau te geven aan een kanoliefhebber die nog geen lid is? Mail dan naar info@watersportverbond.nl en geef je bestelling door. De kosten zijn € 9,40 incl. BTW per los nummer.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatief kanoën

De partners van het Watersportverbond