Vernieuwde opleiding tot kanotrainer van start

21 juli 2021

De opleiding tot kanotrainer is volledig vernieuwd. De laatste keer dat het mogelijk was om de opleiding te volgen was in 2017, ondertussen is hard gewerkt door het docententeam om het opnieuw vorm te geven. Er wordt nu gebruik gemaakt van de Watersport Academy Online. De nieuwe leeromgeving vanuit het Watersportverbond biedt verenigingen de mogelijkheid om eenvoudig en flexibel instructeurs en trainers op te leiden op de eigen vereniging. 

 

Leren van de ervaringen met andere opleidingen

Het opleiden van trainers werd in het verleden verzorgd door de commissies van een kano discipline en kende nog geen structureel karakter. Er was behoefte aan meer opgeleide kanotrainers. Op basis van de ervaringen die er zijn met de instructeurs- en zeiltrainers opleidingen bij het Watersportverbond is er een nieuwe opleiding gemaakt. 

 

Opleiding op maat

De opleiding is vormgegeven volgens het ‘blended-learning’ principe. Voor iedere kandidaat wordt het traject op maat ingericht onder begeleiding van een persoonlijke leercoach. Er wordt zoveel mogelijk praktijkervaring opgedaan bij de eigen vereniging met ondersteuning van de Watersport Academy. Door deze opzet kan iedereen op elk gewenst moment van start gaan én kan afhankelijk van de ervaring van de aspirant trainer het opleidingsprogramma sneller worden doorlopen. De voortgang is bovendien volledig transparant, doordat de leerdoelen duidelijk zichtbaar zijn. 

 

Gezamenlijke start in Utrecht

De aftrap van de nieuwe opleiding was eind juni in Utrecht. Bestuursleden van het Watersportverbond Ab Reinders (kanosport), en Ernst Jan Broer (voorzitter) waren getuige van de gemotiveerde groep kandidaat trainers die van start gingen met de nieuwe opleiding. ‘Het Watersportverbond zet zich in om watersport veilig en toegankelijk te houden, goede opleidingen zijn daarbij ontzettend belangrijk. Dat verhoogt niet alleen het plezier, maar ook de veiligheid op het water.’ , aldus Ernst Jan Broer, ‘Met het team is hier hard aan gewerkt, en het is prachtig om te zien wat er nu staat en dat hier nu vol enthousiasme mee aan de slag kan worden gegaan.’, vervolgt Ab Reinders. 

 

Eerste opleidingsdag bij KV Viking Amsterdam

De eerste opleidingsdag tot kanotrainer was bij KV Viking in Amsterdam. Hier werd met de groep gewerkt aan de trainingsvaardigheden. De kandidaten gaven de groep een training waarop de leercoaches feedback konden geven. Aan de hand van de opdrachten van de Watersport Academy vervolgen de aspirant kanotrainers de opleiding op de eigen vereniging. De leercoach geeft verdere begeleiding op afstand en komt tenminste nog drie keer op bezoek. 

 

Veel enthousiasme voor de opleiding

Nu de opleiding van start is zijn er al veel gegadigden om in het najaar deel te nemen. De ervaringen met de Watersport Acadamy Online zijn zeer positief. Bij de verschillende instructeursopleidingen zijn in 1 jaar tijd al 140 kandidaten actief geweest.

Wil je meer informatie of heb je ook interesse? Meld je dan via e-mail: opleidingen@watersportverbond.nl of kijk op www.watersportverbond.nl/academy

Aftrap van opleiding tot kanotrainer met staand bestuursleden Ernst Jan Broer (L) en Ab Reinders (R)
Aftrap van opleiding tot kanotrainer met staand bestuursleden Ernst Jan Broer (L) en Ab Reinders (R)

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond