Vijf Nederlanders in actie op het ICF WK suppen

9 september 2021

Foto: Daan Meily

Vandaag begint op het Hongaarse Balatonmeer het wereldkampioenschap suppen dat georganiseerd wordtdoor de ICF (International Canoe Federation). Vijf Nederlanders nemen deel aan dit WK in drie verschillende disciplines: sprint, technical en long distance. Het doel van het vijftal is ervaring op doen en sterke resultaten neer zetten. 

Het Nederlandse team bestaat uit: Donate Freens, Petronella van Malsen, Daan Meily, Richard Proost en Reinder IJmker. Donato en Petronella zijn dit jaar beiden Nederlands kampioen geworden en hebben meerdere podium plaatsen op de Europese tour gehaald in de afgelopen maanden. Daan, Richard en Reinder doen al jaren mee in de Nederlandse top en hopen ook dit WK hoge ogen te gooien. Zondag 12 september is de finale dag.

 

Suppen als wedstrijdsport

Het WK bestaat uit 3 onderdelen, een sprint van 200 meter, een technische race van 1000 meter en lange afstand race van 18 kilometer. Deze onderdelen staan los van elkaar en hebben aparte wereldtitels, daarnaast zijn er ook aparte klassificaties voor jeugd en 40+ deelnemers. Met meer dan 300 deelnemers zal dit een van de grootste evenementen van het jaar zijn.

Niet alleen internationaal, maar ook in Nederland worden al meer dan 10 jaar wedstrijden georganiseerd in het suppen met de jaarlijkse 11-steden sup race als grootste en meest bekende wedstrijd. Naast deze ultra-marathon wedstrijd zijn er ook jaarlijks nationale kampioenschappen in de disciplines sprint, technical en long-distance.

Daan Meily, deelnemer aan het WK in de sprint en technical race : “De afgelopen twee jaar is het suppen zo snel gegroeid in Nederland dat dit WK een mooi moment is om te laten zien dat er naast recreatie ook veel suppers actief zijn op wedstrijden. Het lijkt mij dan ook heel leuk als we komende jaren meer fanatieke suppers op de Nederlandse wedstrijden gaan zien, want ook het NK is voor iedereen open om mee te doen.”

Met de sterke achtergrond van Hongarije en omliggende landen in de kanosport, zullen er ook dit WK veel atleten uit die hoek zich op de sup wagen om een gooi te doen naar het podium. Na een lange tijd zonder grote Internationale wedstrijden is het ook weer een meetpunt voor de wereldtop om te zien wie de afgelopen twee jaar het sterkst doorgekomen is.

 

Startlijst en uitslagen
Nederlandse deelnemers aan het WK Suppen vlnr: Richard Proost, Daan Meily, Petronella van Malsen, Reinder IJmker (Donato Freens niet op foto)
Nederlandse deelnemers aan het WK Suppen vlnr: Richard Proost, Daan Meily, Petronella van Malsen, Reinder IJmker (Donato Freens niet op foto)
Wedstrijdsport

De partners van het Watersportverbond