Wat is… Kanoslalom?

29 september 2022

Tekst en foto’s: Watersportverbond

Wat is… Kanoslalom?

Als kanoër ben je vaak wel thuis in één of twee disciplines. Maar hoe goed ken je de rest eigenlijk? In de komende edities van Kanosport Magazine en de Kanonieuwsbrief gaan we alle takken van onze sport af. Commissieleden vertellen over regels, technieken en de uitdagingen die ze tegenkomen. Aschwin Zax bijt het spits af, om ons bij te praten over kanoslalom.

Wat is kanoslalom en wat is het doel van de sport?
Bij kanoslalom is er een parcours uitgezet door middel van poortjes waar je zo snel mogelijk doorheen moet varen. Bij internationale wedstrijden is dit altijd op wildwater maar bij Nederlandse wedstrijden gebeurt dit ook op vlakwater.

Hoe ziet een doorsnee toernooi eruit?
Voor deze vraag richt ik me op de Nederlandse wedstrijden. De meeste Nederlandse wedstrijden duren een dag, maar een heel weekeinde is ook mogelijk. Wanneer je arriveert hangt het parcours er al en begin je dat te bestuderen. Er hangen moeilijke combinaties tussen waar je goed over na moet denken. Vervolgens train je het parcours. Na een kleine pauze begint de wedstrijd. Elke vaarder vaart daarbij individueel. Na de eerste run kijk je wat beter kon, om zodoende de tweede run die je hebt nog beter te varen. 
Na alle individuele runs wordt het parcours in ploegenvorm gevaren. Dat houdt in dat je met z’n drieën achter elkaar aan vaart. Je moet nu goed met elkaar rekening houden zodat je elkaar niet in de weg vaart. Tenslotte is er de prijsuitreiking en daarmee eindigt de wedstrijd.

Welke vaardigheden heb je nodig bij deze sport?
Vooral veel kanotechniek, op zowel vlak- als wildwater. Daarnaast moet je een parcours goed kunnen visualiseren. Slalommers weten uit hun hoofd hoe het parcours eruitziet en hoe ze het gaan varen.

Heeft iedereen hetzelfde materiaal en is er een materiaalcontrole?
Nee, de meeste mensen hebben hun eigen boot en dat verschilt natuurlijk. Er zijn wel regels waaraan de boten moeten voldoen. In Nederland is er geen materiaalcontrole bij wedstrijden.

Welke regels zijn er bij kanoslalom?
De belangrijkste zijn dat je het parcours zo snel mogelijk moet varen en dat je strafseconden krijgt wanneer je dat niet correct doet. Twee seconden voor het aanraken van een paaltje en vijftig seconden voor het verkeerd varen van een poortje.

Wat is jouw rol binnen de commissie kanoslalom?
Ik ben voorzitter.

Wat zijn jullie uitdagingen?
Persoonlijk vind ik het belangrijk om de middelen die we hebben overeen te laten komen met de ambities die de slalommers hebben. We hebben niet zoveel geld (en hebben veel meer geld gehad), dus een fysiotherapeut kunnen we misschien niet meer betalen. Maar dat neemt niet weg dat de sport nog steeds een zeer waardevolle bijdrage kan leveren in het leven van de (jonge) sporters. Sinds de (voor kanobegrippen) grote hoeveelheid geld niet meer naar kanoslalom gaat, hebben we een cultuuromslag gemaakt. Ik durf wel te zeggen dat de verenigingen nu voor ons centraal staan en dat geeft een cultuur richting de breedtesport. Het praktisch vorm daaraan geven blijft een emotioneel proces.

Wat zijn de huidige doelen van jullie commissie?
We zijn erg praktisch georiënteerd. Afgelopen jaar hebben we ons voornamelijk bezig gehouden met het faciliteren van het junioren en U23 team. Vanuit die groep hopen we ook weer meer activiteit te krijgen naar de Duitse wedstrijden toe. Die zijn laagdrempeliger dan de EK’s en WK’s en zijn daardoor voor iedereen toegankelijk.

Wat zijn jullie lange termijn-doelen?
Mijn persoonlijke doel voor de komende vier jaar is dat de kanoslalom-organisatie past bij de mogelijkheden en ambities voor de slalommers in Nederland. Dus geen grote roze wolken maar een goede organisatie die de mogelijkheden die we hebben goed heeft benut.

 

Wil je meer informatie over kanoslalom zelf of de commissie? Stuur dan een mailtje naar: aschwin.zax@gmail.com.

Deel dit artikel:

Wat is… Kanoslalom?