Watersportverbond tegen plan vaste brug bij Eastermar

16 maart 2021

De brug bij Eastermar in de gemeente Tytjerksteradiel wordt vervangen. Het gaat om herstel van de bestaande, het bouwen van een ander beweegbare versie of het neerleggen van een vaste verbinding over het water. Het Watersportverbond is tegen het vast maken van beweegbare bruggen en heeft bij de gemeente zijn zienswijze ingediend.

 

Een vaste verbinding is het goedkoopste om uit te voeren, maar heeft veel nadelen.


Wordt de brug bij Eastermar een vaste brug, dan kunnen zeilboten en grotere motorboten niet meer van en naar de Burgumermar en de Leien gaan. Er zijn veel boten in deze omgeving die niet snel de mast kunnen strijken om onder een vaste brug door te gaan. Denk aan het historisch skûtsje De Rot en de zeilpramen. Maar ook voor de grotere motorboten wordt het vaargebied aanzienlijk verkleind en minder aantrekkelijk.

Fnuikend voor waterrecreatie noordoost Friesland


Het Watersportverbond heeft de gemeente Tytjerksteradiel er op gewezen dat het vervangen van de brug door vaste brug in gaat tegen de lange termijnontwikkeling van de waterrecreatie in noordoost Friesland. Er is een toekomstvisie vastgelegd door de vijf gemeenten in dit deel van de provincie in het rapport ‘Land en water verbonden’. Het plan voor een vaste brug druist in tegen die plannen. Bovendien geldt in de Basis Recreatie Toervaartnet (BRTN) de vuistregel: houden wat je hebt, dus geen beweegbare bruggen vastmaken. 

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond