Column Arno van Gerven: Wel varen, niet feesten

We maken ons hard voor zoveel mogelijk vrijheid om van onze watersporten te kunnen blijven genieten.

15 januari 2021

Gek hoor; het jaar beginnen zonder het nieuwjaars rondje langs de bureaus op ons kantoor in Utrecht. Ik hoop dat iedereen ondanks alles goed is begonnen aan 2021 en rond de feestdagen een beetje afstand heeft kunnen nemen van de dagelijkse bezigheden. Dat er meer tijd was voor elkaar,  ook al was dit op afstand. Ik kijk zo uit naar meer ontmoeting.  

Behalve het halfslachtige gevoel dat deze tweede lockdown met zich meebrengt, fonkelen er ook wat lichtpuntjes. Positieve ontwikkelingen die we kunnen gebruiken om watersportverenigingen te helpen de juiste koers te bepalen. En hoewel niemand weet waar het de komende maanden echt naar toe gaat, roep ik op actiegericht de ontwikkelingen te volgen. Het hele jaar niet weten waar het naartoe gaat, vind ik geen optie. Er zijn altijd wel verschillende scenario’s te bedenken die de nadruk leggen op wat wel en wat niet mag in de watersport.

Maar over welke ontwikkelingen hebben we het eigenlijk?

Ten eerste: Door de ervaringen die we in het eerste crisisjaar hebben opgedaan, weten we 100 procent meer dan aan het begin van 2020 toen we geen idee hadden wat er boven ons hoofd hing. Nu is er bijvoorbeeld al een kalender, waarmee we wedstrijden (en mogelijk ook tochten) beter kunnen clusteren of spreiden. Dit vraagt natuurlijk een dialoog met de verenigingen en andere organisatoren maar er is een basis. Ook liggen er allerhande protocollen klaar, waarmee we de veiligste sport van Nederland kunnen garanderen.

Ten tweede: Anders dan misschien gedacht, zijn er vorig jaar in de watersport ook veel wedstrijden en tochten doorgegaan. Dat zegt iets over de ervaring en inzichten die er zijn en die we, via het Watersportverbond, kunnen ontsluiten. Het geeft in ieder geval vertrouwen om gedurende dit jaar met elkaar snel te kunnen schakelen.

 

Een van de vele wedstrijden die door is gegaan in 2020: het Open Dutch Sailing Championships. Fotocredits: Klaas Wiersma
Een van de vele wedstrijden die door is gegaan in 2020: het Open Dutch Sailing Championships. Fotocredits: Klaas Wiersma

Ten derde: Onze lobby. Sinds de uitbraak van het coronavirus gaan we veel gerichter en fijnmaziger te werk. Zo schakelen we snel met NOC*NSF om te kijken hoe we nieuwe regels naar onze sporten moeten vertalen, maar bellen net zo makkelijk een Tweede Kamerlid om te kijken wat hij of zij voor de watersport kan doen. We volgen de ontwikkelingen op de voet.

Ten vierde: We zoeken steeds meer de kracht op van andere sportbonden. Hoe regelen zij het? Zo blijkt het reilen en zeilen op een manege veel meer overeenkomsten te hebben met een watersportvereniging, dan je in eerste instantie geneigd bent te denken. Deze banden zijn we aan het intensiveren. Bovendien zou ik onze scoop ook naar het buitenland willen uitbreiden om de best practices te achterhalen.

Ten vijfde: Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) publiceerde in november zijn vijfde Internationale Vakantiemonitor. Hierin stelt de organisatie dat ‘bijna 45 procent van de Nederlanders positiever is gaan denken over een vakantie in eigen land en overweegt ook in 2021 op vakantie te gaan in Nederland.’ Alle kansen dus voor de watersport.

Ten zesde: Nu Nederland wordt gevaccineerd, roept dat vragen op over mogelijke kansen omtrent een verruiming van de coronamaatregelen. Zo zinspeelde de redactie van het NRC op de effecten die het inentingsprogramma heeft op organisaties die evenementen organiseren. Aan hoogleraren gezondheidsrecht is gevraagd of je straks weer naar een concert toe mag als je een ‘vaccinatiepasje’ kunt tonen. Hun antwoord luidde verrassend eenstemmig: ‘hoewel er juridisch gezien nog veel onduidelijk is, mogen private ondernemingen en organisaties niet-gevaccineerde mensen waarschijnlijk weigeren en gevaccineerde personen toestaan om bij elkaar te komen’. Dit betekent dat samenkomsten op de wal tijdens evenementen misschien wel dichterbij zijn, dan we denken.

Is het daarmee verstandig om de feesttent alvast te bestellen?

Nee, wacht liever nog even af, want het meest plausibele scenario van dit moment is nog steeds: wel varen, niet feesten. Binnen dat scenario, gaan we ons hard maken voor zoveel mogelijk vrijheid om van onze watersporten te genieten. En wie weet drinken we aan het einde van het jaar een borrel op de goede afloop.

Arno van Gerven
Directeur Watersportverbond

Uitgelichte artikelen

In mijn regio

De partners van het Watersportverbond