Wordt het chill dit jaar?

13 januari 2022

Wordt het chill dit jaar?

Toen ik in de jaren 90 stageliep bij Visit Wales in Cardiff nestelde het woord ‘chill’ zich voor het eerst in mijn brein. Nigel Adams, hoofd beleid van het bureau voor toerisme, gebruikte het iedere dag als hij binnenkwam. Handenwrijvend stond hij dan voor je bureau en zei: “chilly, isn’t it?” Verwijzend naar het takkenweer buiten, dat Gerrit Hiemstra zou omschrijven als kil, guur en regenachtig. Geen dag in dat stagehalfjaar is voorbijgegaan, zonder dat ik het woord ‘chill’ of ‘chilly’ voorbij hoorde komen.

Super chill: De toekomst van de watersportopleidingen. Daar gaan we samen met de HISWA en het CWO (Commissies Watersport Opleidingen) aan werken. Onze cursussen krijgen een nieuw jasje, alles komt online te staan met inspirerende filmpjes en leden hebben toegang tot de gehele bibliotheek met lesmateriaal en voorbeelden. Oplevering: vaarseizoen 2023."

Nu wij opgroeiende kinderen hebben, is het woord ‘chill’ helemaal niet meer weg te denken uit ons leven. Hoewel het in zekere zin nog steeds een kwalificatie is voor pokkenweer - onze dochter vindt het ‘niet chill’ als ze door de regen naar school moet fietsen – is het toch vooral een woord geworden wat de wereld overzichtelijk heeft gemaakt en verdeelt in dingen die leuk of minder leuk zijn.

Om mijn jaar fris te beginnen, besloot ik de kalender voor het Watersportverbond van 2022 met die bril te bekijken. Ik kwam op het volgende overzicht uit:

 

Niet chill, maar wel noodzakelijk en belangrijk:

  • Modelstatuten maken, huishoudelijke reglementen implementeren, gedragscode bestuur opstellen, reglementen van de diverse raden en platforms vervaardigen, klachten-, geschillen- en een klokkenluiders regelingen opzetten dan wel bijwerken.
  • Alle documenten en teksten op de website updaten en vernieuwen.

 

Wel, óf niet chill, dat is nog onduidelijk:

  • Hoe gaat corona zich ontwikkelen? Wordt het een optimale zomer voor de watersport - gaan wij wel vanuit – of blijft het behelpen. De twee seizoenen die wij achter de rug hebben, waren mooi, maar toch, het Sneekweek-gevoel wordt gemist.

 

Chill:

  • Onze platforms staan als een huis, waardoor we voor kano-, recreatie-, wedstrijd- en topsport snel, deskundig en met goede ingangen de inspraak kunnen regelen.

 

Super chill:

  • De toekomst van de watersportopleidingen. Daar gaan we samen met de HISWA en het CWO (Commissies Watersport Opleidingen) aan werken. Onze cursussen krijgen een nieuw jasje, alles komt online te staan met inspirerende filmpjes en leden hebben toegang tot de gehele bibliotheek met lesmateriaal en voorbeelden. Oplevering: vaarseizoen 2023.
  • Het Jeugd WK Zeilen in Den Haag Scheveningen, van 10 tot en met 15 juli. De volgende generatie beste zeilers ter wereld komt hiernaartoe. Op dezelfde plek wordt een jaar later het WK Zeilen door ons georganiseerd. Beide willen wij tot een schitterende ervaring maken voor sporters en publiek.
  • De eerste editie van The Dutch Waterweek, van 27 mei tot en met 5 juni. Op dit moment zijn we volop in touw met alle faciliteiten. Primeur: de opening van het evenement is in het Scheepvaart Museum in Amsterdam.

Nigel Adams heb ik na mijn stage nooit meer gezien, toch schiet hij zo nu en dan door mijn gedachten. Zoals die keer, dat ik hem mocht assisteren bij een power point presentatie over de ontwikkeling van het cultureel toerisme in Wales en hij vlak voor zijn optreden gehaast een sanitaire stop maakte en met open gulp het podium op snelde, zonder mijn waarschuwingssignalen op te merken noch het stukje overhemd dat door de rits naar buiten stak. Een deel van het publiek had 20 minuten lang de slappe lach.

Toen Nigel het doorkreeg, durfde ik de grap niet te maken:

‘Chilly isn’t it?

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond