World Sailing eensgezind over twee alternatieve events voor Olympisch Spelen 2024

Het splitsen van een van de twee bestaande mixed events, kite foiling of 470, kregen bij stemming een grote meerderheid om als eerste en tweede alternatief op dual handed off-shore aan het IOC te worden voorgesteld.

17 mei 2021

Vrijdag 14 mei jl. is de Mid Year Meeting van World Sailing (WS) afgerond met de afsluitende vergadering van de Council. De Mid Year Meeting vond virtueel plaats van 10 t/m 14 mei jl. en stond vooral in het teken van het stemmen over twee alternatieve events voor de Olympische Spelen van 2024. Dat was nodig, omdat het IOC in april WS heeft geïnformeerd dat het de keuze voor het mixed dual-handed offshore event wil heroverwegen. Dit vanwege de complexiteit in organisatie en specifiek de kosten van maatregelen die nodig zijn voor veiligheid en beveiliging. Het IOC heeft aan WS gevraagd om twee alternatieve events voor te stellen. Het IOC verbond daar wel voorwaarden aan, o.a. een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen en de overige events mochten niet worden aangepast, behalve door die te splitsen.

 

Opvallende eensgezindheid over alternatieven 

Na overweging van 23 voorstellen voor mogelijke alternatieve events, bleken twee voorstellen het advies van verschillende adviserende comités te krijgen: het splitsen van een van de 2 bestaande mixed events (470 of kite foiling). Het splitsen van kitefoiling bleek op een grote meerderheid (95%) te kunnen rekenen om als eerste alternatief  te worden voorgesteld.  Vervolgens stemde 98% voor het splitsen van mixed 470 als tweede alternatief.

De eensgezindheid van de Council was opvallend. Dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Remco de Goederen, council lid voor regio F (gevormd door Nederland, België en Luxemburg) zei er het volgende over:  “De eensgezindheid van nagenoeg de hele council rond het veiligstellen van de tiende medaille voor 2024 was een verademing ten opzichte van het gesteggel van de afgelopen jaren. Het reflecteert de toekomstgerichtheid van de hele Mid Year meeting, waarin werd opgeroepen tot hervorming en toekomstgerichte keuzes voor 2028 en verder."

Eind mei definitieve keuze IOC

Eind mei zal het IOC haar definitieve keuze bepalen. Dan weten we pas zeker of kite foilen Men&Women, 470 Men&Women óf mixed dual handed offshore aan het langste eind trekt en die felbegeerde 10e Olympische medaille krijgt. In theorie zou het IOC alsnog de keuze voor het mixed dual handle offshore in stand kunnen laten. Het Watersportverbond acht die kans klein. Er zijn echter in het verleden wel meer verrassende keuzes gemaakt als het ging om de Olympische events. Nog even afwachten dus.

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond