WSV Bergumermeer en WSV Maartensgat vieren 100ste verjaardag

Het Watersportverbond feliciteert de verenigingen van harte met hun jubileum en hoopt dat in 2022 deze mooie leeftijden volop gevierd kunnen worden

21 december 2021
"it is mei sizzen net te dwaan"

WSV Bergumermeer en WSV Maartensgat vieren 100ste verjaardag

WSV Bergumermeer én WSV Maartensgat vierden het afgelopen jaar hun 100ste verjaardag. 

WSV Bergumermeer is gelegen iets ten oosten van Leeuwarden bij het plaatsje Burgum en het gelijknamige meer. Ook wel bekend van de geboorteplaats van de BM’er, bedacht door de enthousiaste watersportliefhebber Hendrik Bulthuis. Op de vraag wat het geheim is van de 100-jarige antwoord secretaris Lucas Tuinstra in klinkend Fries: 't is mei sizzen net te dwaan’. Niet erover praten, maar handen uit de mouwen dus. Samen met alle vrijwilligers wordt er hard gewerkt om alles wat is opgebouwd in al die jaren te koesteren voor enthousiaste watersporters. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan hebben ze een sleutelhanger laten maken om toch iets tastbaars mee te kunnen geven aan de leden en vele passanten. Volgend jaar hopen ze een mooie watersportdag te kunnen organiseren, waar ook de geliefde BM’er centraal staat. 

WSV Maartensgat is al 100 jaar beeldbepalend in het centrum van het historische Dordrecht, aan de voet van de Grote Kerk. Voorzitter Bart Brugman laat weten dat het vooral een kwestie is van rustig doorgaan ‘Leuke leden houden, en heel veel zelf doen. En zo hopen we dat alle families ook de komende 100 jaar hier terecht kunnen.’ De burgemeester van Dordrecht overhandigde ter gelegenheid van het lustrum een Koninklijke Erepenning. De toekenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de vereniging.

Ook andere verenigingen van het Watersportverbond vierden in 2021 jubilea namelijk, het 25-, 50- en 75-jarig bestaan. Helaas konden er bijna geen feestelijkheden plaatsvinden. Het bleef veelal bij een bak koffie en een bezoekje van de burgemeester. Het Watersportverbond kon gelukkig in augustus bij twee jubileumvieringen aanwezig zijn om traditiegetrouw een handbeschilderde tegel aan te bieden ter gelegenheid van het lustrum. Hopelijk kan volgend jaar toch nog een mooi feest worden gevierd bij alle verenigingen.

14 verenigingen van het Watersportverbond vierden het afgelopen jaar een jubileum.
14 verenigingen van het Watersportverbond vierden het afgelopen jaar een jubileum.

Foto 1 Burgemeester Kolff overhandigt Koninklijke Erepenning 

Foto 2 Hand geschilderde tegel voor WV Randmeer 

Foto 3 Uitreiking van de jubileum tegel door Jan Stelwagen aan Eddy Huisman

De partners van het Watersportverbond