Zo strijken de duurzaamheidscoaches neer langs het water

16 juni 2022

Zo strijken de duurzaamheidscoaches neer langs het water

Er is altijd wat te doen. Yippie-Jaja-Yippie-Yippie-Yeah. Tot vervelens toe rolde de bekende reclametune door de gangen van de doe-het-zelf-bouwmarkt, waar mijn geliefde en ik een tikkeltje beteuterd langs een lege magazijnstelling drentelden. In mijn hand brandde een waardebon van 75 euro, die door de gemeente Breda was uitgegeven om de huizenbezitters van de stad aan te sporen de woning zo snel mogelijk te verduurzamen. Volgens het waardepapier hadden we recht op ‘een groot voordeel op vooraf geselecteerd materiaal’. Maar in plaats van vakken vol purschuim, bubbelfolie en isolatie-wol, keken we op kaal ijzer. Zelfs de medewerker klantenservice had geen idee hoe het verder zou gaan met deze actie. De ambtenaar van de gemeente, die we later aan de lijn kregen, klonk ook een tikkeltje verbaasd. Alsof hij in een uitzending van de Keuringsdienst van waarde moest uitleggen waarom knakworsten tegenwoordig niet meer knakken.

Tot 1 juli mogen honderd bij ons aangesloten watersportverenigingen gebruikmaken van een gratis energiescan ter waarde van 750 euro.

Geen idee.

Voor mij is het voorval een mooi signaal hoe snel het kan gaan als je pioniert met duurzaamheidsacties. Zeker nu de energieprijzen blijven stijgen. Ik ben daarom benieuwd wat dit betekent voor een nieuw Watersportverbond-initiatief, dat deze week samen met Sport NL Groen - een samenwerkingsverband van ministeries, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders - is geïntroduceerd. Tot 1 juli mogen honderd bij ons aangesloten watersportverenigingen gebruikmaken van een gratis energiescan ter waarde van 750 euro. Ook ontvang je daarna een besparingsplan van een energiecoach, dat normaal gesproken 1.250 euro kost. Inclusief een offerte- en subsidie-advies.  

Wat mij betreft is deze actie om meerdere redenen de moeite waard:

1. Het is op dit moment onduidelijk hoeveel van de 360 bij ons aangesloten verenigingen actief is met de verduurzaming van hun accommodatie en activiteiten. Maar wij verwachten dat een groot deel de slag nog moet maken en met deze hulp een extra snelle stap kan zetten.

2. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is om in zonnepanelen- en warmwaterpompenland een partij te hebben die in deze jungle van aanbieders en mogelijkheden objectief advies kan geven.

3. Sport NL Groen weet door overheidservaring en diverse projecten bij andere amateursporten hoe subsidiabel je als vereniging bent. Lees welke financiële ondersteuning je kunt krijgen om het doel te behalen, dat in het Klimaatakkoord door de overheid is gesteld: over acht jaar een CO2-reductie van 49 procent ten opzichte van 1990.

4. Last but not least; met de verduurzaming wordt geld bespaard, waarmee verenigingen leuke activiteiten voor hun leden kunnen organiseren.  

 

Een ander duurzaamheidsinitiatief van het Watersportverbond is de Clean up on Tour. Daarmee willen we suppend de plastic soep in het water verminderen. We hebben nu succesvolle pilots gedraaid in Amsterdam, Amersfoort en Almere. Met partner Allianz zijn we op dit moment aan het kijken hoe we de Clean up on Tour nog verder kunnen optimaliseren, zodat we het nationaal gaan uitrollen.

Yippie-Jaja-Yippie-Yippie-Yeah.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column

De partners van het Watersportverbond