Zo winnen we generatie Lucas voor de watersport

16 december 2021

Zo winnen we generatie Lucas voor de watersport

Brief in de Volkskrant van deze week. Geschreven door Lucas Koopmans uit Rijswijk. Hij legt in een paar zinnen uit hoe de avondlockdown voor hem voelt:

‘Ik ben zestien. Dit jaar ging school dicht en feestjes gaan al heel lang niet door. Sporten en trainen met mijn team heeft mij overeind gehouden. De avondlockdown neemt mij dit af: als middelbare scholier kan ik simpelweg niet voor 17:00 uur sporten. Ik heb mij aan de regels gehouden en ben gevaccineerd. Opnieuw is er te weinig aandacht voor het belang van sporten.’

Hoewel ik even dacht: ‘Lucas je zou nog kunnen gaan zeilen of kanoën’, vatte zijn boodschap in de kern samen wat mijn voornaamste drijfveer is om in de sport te werken. Zelden zo’n krachtig betoog gehoord over het maatschappelijk belang ervan. Voor mij voelde het als een extra steuntje in de rug voor ons jaarplan 2022, dat afgelopen zaterdag door de algemene ledenvergadering van het Watersportverbond is goedgekeurd, en zelfs complimenten kreeg.

Zelden zo’n krachtig betoog gehoord over het maatschappelijk belang van sport."

Een paar hiervan waren bestemd voor de activiteiten die wij vanaf januari gaan uitrollen om jongens zoals Lucas voor de watersport te winnen. Zo gaan we onder meer met ondersteuning van sponsor Allianz, en de inzet van onze Olympische toppers, op een nationale roadtrip met de Optimist on Tour. Aan de ene kant is dat promotie voor de Wereld Kampioenschappen Zeilen 2023 en aan de andere kant een kennismakingsprogramma met onze verschillende watersporten. Hierbij maken wij telkens koppelingen tussen verenigingen en scholen, waardoor het zomaar kan gebeuren, dat Olympisch kampioen Kiran Badloe plotseling voor de groep staat. Tegelijkertijd zal ook een thema als duurzaamheid, de toekomst van ons water, aan bod komen. Dat gebeurt met sup clean ups: lokaal georganiseerde schoonmaakacties. Iets waarvan mijn leeftijdgenoten misschien zouden zeggen ‘wat een k-klus’, maar waarvoor mijn kinderen zonder morren de handen uit de mouwen steken.

Belangrijk ander punt in ons jaarplan is de modernisering van onze opleidingen. Die worden toegankelijker en aansprekender. Zo introduceren we op onze website een online-assistent voor watersportinstructeurs, waarop iedere week nieuwe les- en oefenvormen beschikbaar worden gesteld. Trainers hoeven daardoor niet meer zelf het wiel uit te vinden. Praktisch gezien, wordt dat aangevuld met een nieuwe reeks instructiefilmpjes. Deze laat        de generatie van Lucas spelenderwijs zien hoe je bepaalde watersport skills onder de knie krijgt.

Daarnaast is het de bedoeling dat er in 2022 nog meer watersportverenigingen gaan pionieren met verschillende lidmaatschapsvormen, die de generatie van Lucas laat kennismaken met bijvoorbeeld wind-, kite- en IQ-foilen.

Ondertussen is het Watersportverbond voor het nieuwe jaar op zoek naar vrijwilligers, die instructeur of trainer willen worden. Meld je daarom aan. Ook zou ik willen oproepen om te solliciteren naar een van de drie schitterende vacatures die wij hebben:

  1. Kapitein/projectleider Optimist on Tour
  2. Secretaris van het Watersportverbond
  3. IT-specialist voor ons onlineplatform

En tegen Lucas zou ik graag willen zeggen: het komt wel goed.

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

De partners van het Watersportverbond