Kanotochten

Als toervaarder geniet je tijdens tochten vooral van de rust en de natuur. In Nederland en het buitenland zijn vele mooie tochten te kanoën. Waar moet je allemaal om denken als je een toertocht gaat varen?

Varen in Nederland

Het is mooi weer, dan ga jij natuurlijk het water op! Lekker met je kano door de natuur van Nederland varen. Er zijn namelijk heel veel mooie tochten te ontdekken in ons land. Friesland is een bekende watersportprovincie, net als Overijssel en Zeeland. Toch zijn dit niet de enige provincies waar je met de kano goed terecht kan. Hier vind je een overzicht van alle rivieren in Nederland, opgedeeld per provincie. Achter de rivieren staan de vaarwaterpunten vermeld. Deze vaarwaterpunten kun je verzamelen voor je toerboekje.

Zorg dat je altijd voorbereid het water op gaat. Lees bijvoorbeeld alle veiligheidsregels, oriënteer je op de geplande route en kijk of er obstakels in de tocht zitten waar je vooraf aandacht aan kunt besteden. Tip: De RiverGuide-app van Rijkswaterstaat geeft je informatie over bedientijden van bruggen en sluizen en over hinder of stremmingen op je route.


Georganiseerde kanotochten

Als beginner is het verstandig om ervaring op te doen. Dit kan via een cursus of door samen te varen met geoefende vaarders. In Nederland zijn er meer dan 100 kanoverenigingen waar veelal van deze geoefende vaarders actief zijn. Een vereniging heeft soms vaarders met een bepaalde specialisatie zoals bijvoorbeeld wildwatervaren, zeekajakken, open kanovaren en brandingvaren, maar meestal is binnen een vereniging diversiteit. Er zijn ook clubs die zich met wedstrijdvaren binnen de verschillende disciplines. Het is meestal niet nodig om direct lid te worden bij een vereniging maar dan zal men vaak een kleine vergoeding vragen voor het gebruik van een kano of voor de lessen die worden gevolgd. Voor het meevaren met een georganiseerde tocht is men altijd welkom.  Bekijk hier alle verenigingen aangesloten bij het Watersportverbond.

 

Toertochten

De partners van het Watersportverbond