Groote Molenbeek, Limburg

Lees hier de blog van Vincent van Hien over zijn toertip met de kano en laat je inspireren voor een prachtige kanotoer in Limburg.

Start: Meldersloseweg, Horst
Lengte: 12 km

De Groote Molenbeek is sinds een aantal jaren weer opengesteld voor kanotochten. Het vaarwater is ongeveer 31,5 km lang en ligt in Noord-Limburg, ten westen van de Maas. Op dit moment wordt de Groote Molenbeek weer losgelaten, het gekanaliseerde gedeelte zoals het nog op de kaart staat, past men aan en laat men nu meanderen. Ook zijn de beide stuwen waar overgedragen moest worden, verwijderd. Doordat de beek weer zijn natuurlijke loop mag vinden, verandert de tocht en de flora en fauna jaarlijks.

Het is een leuke route, zeker voor beginnende kanovaarders die kennis willen maken met stromend water. Elk seizoen heeft ook zeker zijn eigen charme vanwege de beplanting in de beek en op de oevers. Mijn kinderen noemen deze tocht na de zomer daarom ook de ‘jungletocht’.

Het eerste gedeelte van de tocht is nog wat luidruchtig doordat de beek langs de snelweg start, maar al snel wordt dat rustiger en kan men genieten van de rust en de omgeving. De oever biedt voldoende mogelijkheden om een pauze in te lassen. In de pauze is het altijd weer heerlijk om te genieten van een bourgondische lunch.

In het laatste gedeelte waar de beek al meandert, draait men met elke bocht naar een nieuwe verrassing; kleine stroomversnellingen, smalle doorgangen en mooie uitzichten.

De toertip van Vincent van Hien
Lid van kanovereniging: KV Viking Venlo
Aantal jaren actief in de kano: 6 jaar

De partners van het Watersportverbond