IJssel en Reevediep

Toertip van: Trijntje Faber en Jaap de Lange

Vereniging: Skonenvaarder

Naam tocht: Hattem-Kampen

Soort tocht: Groot, meanderend rivierwater (ook fietsend kun je langs IJssel (en Reevediep))

Start: Jachthaven Hattem

Lengte: 17 of 25 km

Varen op de IJssel, altijd een belevenis en het is nog dichtbij huis ook. Afhankelijk van weer en stroming krijg je een rustige of een meer uitdagende tocht. Maar het meanderende karakter zorgt vrijwel altijd ook voor wind van opzij en tegen.

Maak op de startplek even contact met de havenmeester om in te stappen vanaf de steiger bij de botenhelling. Vanuit de haven vaar je via een stukje Apeldoorns Kanaal de IJssel op. Nog voor de IJsselbruggen van Zwolle vaar je langs ‘t Engelse Werk, ooit op de rechteroever aangelegd als vestingwerk, nú een ontspanningsplek aan het water. De derde IJsselbrug onderdoor is het even opletten: Hier komt het Zwolle-IJsselkanaal op de rivier uit met mogelijk scheepvaartverkeer.

Pauzeren? Een mooi plekje is op de linkeroever, net voorbij het Zalkerveer. Trek je boot wel hoog op de wal zodat die niet weggezogen wordt door langskomende schepen.

De IJssel stroomt door oud land. De toren van de St. Nicolaaskerk in Zalk stamt uit 1220. Maar Zalk kent ook een monument voor de laatste Nederlandse bever die hier in 1826 de dood vond. (Ondertussen zijn bevers wel terug in Nederland!). De plaats op de andere oever, Wilsum met circa 850 inwoners én met stadsrechten, doet er niet voor onder. De toren van de Sint Lambertuskerk, die je vanuit je kano ziet, stamt van rond 1050.

Verderop gaat de IJssel flink meanderen: Soms zijn de torens van Kampen voor je, dan weer opzij en schuin achter. Bij Kampen zie je, eenmaal onder de Molenbrug door, op de linkeroever de molen d’Olde Zwarver. De molen is hier in 1952, wegens uitbreiding van de melkfabriek even verderop, op een dieplader met 48 wielen in z’n geheel heen verplaatst. Dit is vandaag ook jouw eindpunt. Je laat je boot hier op het strandje uitlopen en je bent er. Bij d’Olde Zwarver is een parkeerplaats. Van de ene naar de andere Hanzestad heb je zo’n 17 kilometer gevaren.

De tocht verlengen? Dan sla je ruim vóór de Molenbrug linksaf het Reevediep op. Dat is gegraven als hoogwatergeul om in geval van extreem hoog water in de IJssel de stad Kampen en landerijen er omheen voor overstroming te behoeden. In 2019 geopend, vormt de geul nu al een bijzonder natuurgebied met veel watervogels. Aan het begin is bij de Scheeresluis een overdraagplek. Het Reevediep eindigt in het Reevemeer. Rechtsaf vind je op de rechteroever onze club. Welkom! Maar, let op: alleen op clubtijden kun je over land het terrein af. Even informeren dus.

Je hebt nu zo’n 25 kilometer gevaren op een oude rivier en door gloednieuw natuurgebied.

IJssel en Reevediep